Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

L’aparició a Alacant de l’Ebola de l’olivera activa l’alerta al camp català

El Departament d’Agricultura ha reunit aquesta setmana el comitè de seguiment per informar de l’evolució de la plaga mentre continua prenent mostres a Catalunya, fins ara negatives

Andreu Caralt

Whatsapp
Tècniques del Departament d’Agricultura van prendre mostres aquest hivern a l’Ebre. Foto: Joan Revillas

Tècniques del Departament d’Agricultura van prendre mostres aquest hivern a l’Ebre. Foto: Joan Revillas

El bacteri Xylella fastidiosa, convertit en plaga, s’ha detectat aquesta setmana al País Valencià, en una plantació d’ametllers d’Alacant, fet que ha encès les alarmes arreu de la península, també a Catalunya.

Coneguda també com a Ebola de l’olivera, és un bacteri que afecta unes 300 espècies de plantes diferents, alçant-se com una de pitjors plagues que amenacen actualment la vegetació a Europa. Detectada per primer cop al continent l’any 2013 al sud d’Itàlia, on ha comportat la mort de centenars de milers d’oliveres, actualment compta també amb focus a França, Alemanya i des de la tardor passada a les Illes Balears, amb prop d’un centenar de positius confirmats.

El Departament d’Agricultura ha reunit aquesta setmana el Comitè de Seguiment de la Xylella fastidiosa per a informar de l’evolució de la plaga a Europa i  de les mesures preses. 

Totes les mesures que es prenen estan consensuades en aquest Comitè de Seguiment, que presideix la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Teresa Masjuan, i  del qual formen part representants dels sectors agrícola, viverista, l’IRTA i els tècnics del mateix Departament.

Catalunya s’ha posat a disposició de les autoritats fitosanitàries del País Valencià per a donar suport a l’eradicació immediata del focus d’aquesta plaga declarada en una plantació d’ametller al municipi de Guadalest, comarca de la Marina Baixa. És molt important que aquest focus no s’estengui a altres zones i es pugui eradicar, indica la Generalitat. 

La normativa obliga a arrancar els arbres situats a 100 metres al voltant de l’arbre malalt i A inspeccionar un perímetre major, de 10 quilòmetres del focus inicial, per descartar nous casos.

La detecció al País Valencià obliga a prendre les màximes mesures preventives per a evitar la seva introducció a Catalunya, i, en cas que es detectés, activar els protocols per a evitar-ne la propagació.

Pla activat

L’alerta i les mesures de vigilància i detecció ja es van intensificar a Catalunya arran de la detecció del bacteri el novembre del 2016 a les Illes Balears. El Laboratori d’Agricultura i Sanitat Vegetal del DARP compta amb les tècniques més innovadores per a la detecció del bacteri. Durant l’any 2016 va analitzar 814 mostres vegetals i enguany es preveu arribar a les 1.400 mostres, i fins al moment totes les analítiques han donat negatives al bacteri.

A més, Agricultura en col·laboració amb el sector, fa una àmplia campanya informativa per a evitar que la plaga s’introdueixi a Catalunya.

La seva eradicació, una vegada detectada, és molt difícil; per la qual cosa la millor estratègia és la prevenció, i per això és fonamental que qualsevol sospita de la seva presència es comuniqui immediatament.

Temas

Comentarios

Lea También