L’art de musicar poemes, amb Pili Cugat i Carlos Lupprian

‘Poesia Amiga’ és el segon disc del duet ebrenc, que ha donat melodia a poesies d’escriptors de la demarcació de Tarragona

24 julio 2020 07:00 | Actualizado a 24 julio 2020 07:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Poesia Amiga és el nou disc de Pili Cugat i Carlos Lupprian, duet establert a Tortosa. L’àlbum, que és el segon de la seva trajectòria professional compartida, ja es pot escoltar a través de les plataformes digitals i prompte veurà la llum amb format físic. Poesia Amiga és la musicalització de poemes de Pili Cugat i d’escriptors de les Terres de l’Ebre i del Camp de Tarragona.

L’obra s’ha gestat a partir de col·laboracions amb poetes, a través de presentacions de llibres i festivals. Les sinergies amb els poetes van sorgir a partir de col·laboracions amb el col·lectiu Versos contra la violència el 2017, on van compartir escenari amb les cançons del seu primer àlbum Jocs d’Aigua. Ara, gairebé tres anys després, aquest vincle cultural amb els poetes ha donat vida a un total de dotze poemes musicats per Carlos Lupprian i interpretats per Pili Cugat. «Ha estat un treball que s’ha anat teixint amb el temps, amb llibertat i confiança per part de tots, tant dels poetes com dels músics», explica la cantant.

Les cançons han anat sorgint a poc a poc i, tal com explica Pili Cugat «tots els poemes musicats han estat petites sorpreses als nostres poetes amics en esdeveniments especials com presentacions de llibres o festivals, per exemple».

Es tracta d’un treball on cadascuna de les cançons ha estat cuidada fidelment per transmetre l’essència del poema. «Hem utilitzat de forma conscient diferents estils musicals per apropar-nos a l’ànima del poeta» explica la cantant. Per aquest àlbum el duet ha intentat posar-se en la pell dels poetes, expliquen. «Quan llegeixes un poema d’un poeta que coneixes, internament l’estàs sentint recitar en el seu propi entorn, la qual cosa ajuda a intuir el sentit del poema». De totes maneres, Carlos Lupprian afegeix que «el disc destaca pel seu eclecticisme, intentant no perdre el nostre segell personal». Les poesies han estat enregistrades amb una aposta per la senzillesa i la delicadesa, amb Pili Cugat a la veu, Carlos Lupprian a la guitarra i Nàiade Martínez al violoncel.

Els poetes ‘amics’ que hi col·laboren són Carme Cruelles, Joan Callau, Conxita Jiménez, Francesc Valls Calçada, Àngel Martínez Callau, Rafel Jornet, Josep Lleixà, Vicent Pellicer i Zoraida Burgos.

Una imatge viva

El reconegut il·lustrador ebrenc Ignasi Blanch ha estat qui ha dissenyat la portada i l’interior del CD. Pili Cugat es refereix a l’artista com «tot un poeta visual» qui «mitjançant el seu art transmet l’essència del disc, amb una paleta de colors plena de llum». En el procés d’il·lustració, per Blanch va ser «molt important escoltar-se les cançons per tal de fer-se la seva composició mental i artística del disc», indica la cantant. «Transmetre alegria i il·lusió era una prioritat després del confinament».

Pròximament hi ha previstes diverses presentacions, la primera a Vallfogona de Riucorb el 15 d’agost, a les que seguiran Jesús, i Mas de Barberans, entre d’altres. Es pot seguir el calendari de presentacions a www.produccionsculturaviva.com i a les seves xarxes socials.

Comentarios
Multimedia Diari