L’art rupestre fa 20 anys com a Patrimoni de la Humanitat

Ulldecona, el Perelló i Mas de Barberans disposen d’importants pintures prehistòriques

02 abril 2018 14:54 | Actualizado a 05 abril 2018 09:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Quan es compleixen vint anys de la declaració de les pintures rupestres d’art llevantí com a Patrimoni de la Humanitat fem balanç del que ha representat per als pobles de les Terres de l’Ebre que han apostat per difondre aquest art com un actiu més per potenciar els municipis i les seues perspectives de futur.

Ulldecona és la localitat que ha apostat més fort per les pintures dels Abrics de l’Ermita, situats a la serra de Godall. Aquesta Setmana Santa esperen superar la bona afluència de visitants al centre d’interpretació i a les pintures de l’any passat. L’abril del 2017 van rebre 1.027 visitants, del total de 5.000 que van tenir l’any passat.

Avui, Dilluns de Pasqua, s’ha hagut d’ampliar el nombre de visites previstes per la demanda d’aquests dies. Abril, maig i juny és quan hi ha més visitants. El tècnic Agustí Vericat indica que «oferim visites a mida, busquem la qualitat no la quantitat, amb grups reduïts i un perfil de turista respectuós amb el medi i la cultura».

Segons l’alcaldessa, Núria Ventura, «oferim un pac, format per les pintures rupestres, les oliveres, el castell i la gastronomia per dinamitzar culturalment i social el municipi. L’objectiu és que el visitant passe tota la jornada aquí sense haver de marxar a un altre poble». Ventura destaca que, a més de desestacionalitzar la temporada turística, s’estan creant llocs de treball, tant al sector turístic com a altres, com el de l’hostaleria. «L’esforç que fem des del 2006 per protegir, millorar l’accés i explotar, de manera respectuosa, l’art rupestre contribueix a fer-ho realitat», diu l’alcaldessa.

‘Gamificació’
Aquest terme es refereix a la fidelització dels clients a través dels jocs i de les noves tecnologies. És una altra de les apostes fortes d’Ulldecona. Agustí Vericat ressalta el joc dels caçadors i altres que es poden trobar a diversos portals d’internet, «són jocs per a totes les edats, no només per a infants». L’aplicació eARt permet veure les pintures rupestres d’Ulldecona en alta definició i realitzar-hi visites virtuals en 3D, una altra eina important de difusió d’aquest patrimoni. La tecnologia també s’aplica amb tècniques de conservació, com les fotografies digitals, per actuar i evitar la degradació de les pintures. Tot plegat permet obtenir més documentació i obrir noves línies d’investigació.

Les pintures del Port i el Perelló

Mas de Barberans acaba d’obrir el Conjunt pictòric del Cocó de la Gralla, únic al massís del Port i de gran valor per la qualitat de les 68 figures representades a l’escena de cacera. La visita guiada d’ahir es va omplir. L’alcalde, Josep Lleixà, manifesta que «aquest any és de prova, però les perspectives són bones». La idea és que el Museu de la Pauma aculli el centre d’interpretació des d’on s’inicie la visita a les pintures. Tan aviat com s’obri la convocatòria, es demanarà que es declarin Patrimoni de la Humanitat, «creiem que no hi haurà problema», diu l’alcalde.
El Perelló també disposa de les pintures rupestres de Cabrafreixet, que es poden visitar per lliure, però que, en un futur, tindran visites guiades.

Comentarios
Multimedia Diari