L’economia ebrenca repunta malgrat la crisi provocada per la pandèmia

Es constata un creixement dels cotitzants del 0,7%, mentre que al conjunt de Catalunya ha caigut al voltant del 2%

23 noviembre 2020 19:50 | Actualizado a 24 noviembre 2020 06:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Contra tot pronòstic i malgrat la situació de crisi, el tercer trimestre de l’any no ha estat del tot negatiu per a l’economia de les Terres de l’Ebre. Al contrari, s’ha detectat un increment d’un 0,7% de cotitzants respecte al tercer trimestre del 2019, segons les dades oficials, i de 5,3 punts si el comparem amb el segon trimestre de l’any (efecte rebot). Així, mentre que al conjunt de Catalunya s’ha enregistrat una davallada al voltant del 2%, el nombre d’afiliats a les Terres de l’Ebre ha assolit la xifra de 53.125, és a dir, 385 afiliats més que el tercer trimestre de l’any anterior. Així ho constata el Butlletí d’Anàlisi de la Conjuntura Local de les Terres de l’Ebre que elabora trimestralment la Càtedra d’Economia Local i Regional de la URV, la CELiR.

D’acord amb les dades del tercer trimestre de l’any, els grans sector de l’economia de les Terres de l’Ebre exhibeixen creixements positius respecte al mateix trimestre l’any anterior a excepció del sector primari. Destaca, sobretot, el sector serveis (3,5%), seguit de la indústria (0,7%) i la construcció (0,5%). Per contra, l’agricultura cau un -0,4%. «Aquesta evolució positiva durant el tercer trimestre s’explica principalment per la diversitat sectorial de les Terres de l’Ebre. Així, si bé el sector de l’hoteleria i l’oci ha patit de ple els efectes de la pandèmia com a tot arreu, altres sectors com la indústria alimentària o els serveis col·lectius han crescut considerablement. En tot cas, hem d’anar amb molta precaució a l’hora d’interpretar les dades, ja que els afectats pels ERTOs es continuen comptabilitzant com a cotitzants», apunta el director de la CELiR, Juan Antonio Duro.

«Es confirma la teoria que avançàvem fa uns mesos de que la diversitat econòmica dona a les Terres de l’Ebre una major resiliència, en un context de crisi global de gran impacte», afirma Duro tot assenyalant que si es fa la comparativa amb d’altres territoris similars com ara les comarques centrals, Ponent, la Val d’Aran o el Camp de Tarragona, l’Ebre és l’únic territori que ha vist créixer els cotitzants en aquest tercer trimestre de l’any. Un creixement que s’ha produït a totes les comarques de l’Ebre, de les quals la del Montsià, amb un 1,3%, ha estat la que més ha crescut.

Per municipis, lideren el creixement Ascó, Flix, Camarles, Gandesa o la Sénia, juntament amb les dos principals Tortosa i Amposta. Per contra, els municipis amb un major pes del sector turístic han sofert una davallada.

Comentarios
Multimedia Diari