«L’economia social resisteix i és més forta en èpoques de crisi»

L’Ateneu Cooperatiu proposa l’emprenedoria social com una alternativa viable a la societat capitalista i reprèn itineraris formatius per acompanyar nous emprenedors i consolidar projectes en marxa

12 abril 2021 08:50 | Actualizado a 12 abril 2021 08:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Amb cada època de crisi, el sistema trontolla i es posa en qüestió. En un moment en què l’actual crisi de la Covid-19 ha fet recapacitar la societat i replantejar l’economia i els valors personals, l’Ateneu Cooperatiu, que engloba el teixit cooperatiu del territori amb diferents cooperatives, fundacions i organismes públics, vol posar èmfasi en l’emprenedoria social com una alternativa viable a la societat capitalista actual.

«Cada cop més, s’estan revaloritzant els productes de proximitat i els comerços locals, respectuosos amb el medi ambient i amb valors de l’ètica i de la justícia, i és per això que l’Ateneu vol esperonar els emprenedors que estan gestant projectes relacionats amb amb aquest tipus d’economia, que no s’ho pensen més i es llancen a la piscina, perquè no estan sols i és un molt bon moment per a donar-los-hi sortida», expliquen des de l’Ateneu.

El tècnic coordinador de l’equip de l’Ateneu Cooperatiu Carlos Lamote de Grignon explica al Diari que «és en èpoques de crisi que veiem noves necessitats que abans no hi havien». L’Ateneu, així, ha detectat que per la Covid-19 les persones s’han organitzat davant de determinades necessitats. «Hem vist com la gent s’ha organitzat per teixir mascaretes quan no n’hi havia, com ajudaven la gent gran que vivia sola portant-los menjar, treient a passejar el gos...», exemplifica. «Creiem que hi ha persones que tenen idees que, si estan alineades amb l’economia social, potser poden unir-se amb altres emprenedors i veure cristal·litzades les seues iniciatives». Lamote de Grignon destaca que l’economia social i el cooperativisme és el model econòmic «que té més en compte les persones i l’entorn, i no sols l’ànim de guanyar diners».

Per això, el tècnic apunta que les cooperatives no han sortit tan perjudicades per la crisi de la Covid com les empreses. «Una cooperativa abans es rebaixa la jornada o el sou davant d’una crisi. Una empresa, en canvi, que només vol vendre, fa els treballadors fora. Estem veient que l’economia social resisteix i és més forta en èpoques de crisi».

El 2020 es van crear cinc noves cooperatives a les Terres de l’Ebre. Tres eren d’iniciativa social. «La cooperativa és l’única fórmula jurídica que permet sense ànim de lucre fer activitat econòmica», clou el tècnic.

Acompanyar els emprenedors

L’Ateneu Cooperatiu ha organitzat un seguit de sessions de formació per a acompanyar els nous emprenedors i consolidar projectes en funcionament. Els itineraris formatius s’encetaran el dia 21 d’aquest mes d’abril. N’hi ha dos: «Emprenem» i «Consolidem». El primer està adreçat a les persones que comencen i que els interessi tant per a constituir una associació, una cooperativa, una societat laboral o inscriure’s com a autònoma. Alguns dels temes que s’hi tractaran són com construir el rojecte i quin model és el que més convé, l’autofinançament i el finançament ètic i solidari, el crowdfunding, el treball en equip o lideratge i la cultura del cooperativisme. El «Consolidem» servirà en canvi per ampliar coneixement dels projectes que ja estan en funcionament, per treballar àmbits més específics en relació amb la cultura organitzativa, el reglament de règim intern o la imatge.

La novetat d’enguany és que l’Ateneu ha inclòs un seguit d’incentius per a les persones que hi participen i completen el 80% dels itineraris. En el cas dels nous emprenedors, rebran assessorament gratuït per a constituir la seua nova empresa així com no haver de pagar la taxa al registre d’associacions o cooperatives ni l’alta d’autònoms. En el cas dels projectes en funcionament, la recompensa és l’assessorament personalitzat en comunicació, la difusió a les xarxes de l’Ateneu i la preparació personalitzada del projecte Singulars 2021. L’itinerari contempla, paral·lelament, l’acompanyament des de l’inici del projecte fins a la seua constitució.

Comentarios
Multimedia Diari