L’enllumenat del segle XXI per avançar cap a una ciutat més sostenible

Amposta renova, amb una subvenció del Fons FEDER, l’enllumenat públic de tota la ciutat per estalviar un 70% del consum

19 febrero 2021 11:33 | Actualizado a 21 febrero 2021 16:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Millorar l’eficiència i gestió de l’enllumenat i generar estalvi energètic. Tot, amb l’objectiu d’avançar cap a una ciutat més sostenible. Amb aquestes fites, al juliol de 2016, l’Ajuntament d’Amposta va presentar un projecte ambiciós de més de 3,3 milions d’euros per renovar l’enllumenat públic de tota la ciutat. Un projecte que naixia per ser executat en sis fases (les cinc primeres que afectaven a diferents zones de la ciutat i la última per implementar tecnologies de control i gestió de l’enllumenat i del seu manteniment) distribuïdes en diverses anualitats per aconseguir que Amposta redueixi el seu consum energètic en un 70%. El projecte es va presentar a la convocatòria de subvencions europees FEDER. Va ser l’any 2019, amb les obres ja iniciades, quan Europa va concedir a Amposta 1.250.000 euros per tal de fer realitat tot el projecte. Malgrat els entrebancs que han anat sorgint durant l’execució de tota l’obra que han fet retardar la previsió inicial (instal·lacions molt deficients, sistemes completament obsolets, cablejat mal instal·lat,...),  l’Ajuntament espera complir amb la data i el 2021 haver canviat tot el sistema de l’enllumenat de la ciutat per un sistema més eficient, que generi menys consum i que sigui respectuós per al medi ambient. Tot plegat per fer d’Amposta una ciutat sostenible.

Un projecte en sis fases

De les sis fases amb les que es va plantejar el projecte, ja s’han executat completament les dos primeres fases de renovació d’enllumenat (Grau i Pla d’Empúries en la primera fase  i Quintanes, Casc Antic i avinguda de Sant Jaume en la segona); les fases més complexes, per tractar-se dels barris més antics de la ciutat i amb un enllumenat públic més deteriorat, on ha calgut no només renovar les lluminàries, sinó també actualitzar tota la instal·lació elèctrica. Totes dues van suposar una inversió de prop de 785.000 euros.

També la tercera fase, la que s’està desenvolupant actualment a la zona centre de la ciutat per un import de poc més de 325.000 euros (al triangle comprès entre l’avinguda Catalunya, l’avinguda Santa Bàrbara i l’avinguda de la Ràpita) és complexa, ja que per modernitzar l’enllumenat s’han de canviar més de 400 lluminàries i 11 quilòmetres de cable de llum, amb la peculiaritat que hi havia part d’aquest cablejat, completament obsolet, que entrava dins les cases particulars. La renovació de l’enllumenat també suposa reduir el número de quadres de llum de la instal·lació. Concretament, a la zona centre s’ha passat d’11 quadres a 3, un fet que repercutirà directament a la factura de la llum. En aquesta tercera fase, a més, també s’han instal·lat les lluminàries a les columnes de la plaça del Mercat, que millorarà la il·luminació de la zona.

Actualment, l’Ajuntament ja ha licitan la fase 4 de renovació, que afecta a la zona entre l’avinguda de la Ràpita i el passeig canal. Quedarà pendent la fase 5, que afectarà Valletes, la zona del cementeri i els polígons industrials, unes zones més modernes i on la renovació de l’enllumenat ha de presentar menys dificultats. Un cop finalitzades aquestes fases, s’arribarà a la fase d’implementació de tecnologia de control i ajust de l’enllumenat i la implantació de software de gestió del manteniment. També hi haurà activitats de divulgació per tal de conscienciar a la ciutadania de la necessitat de fer un consum responsable de l’energia.

Comentarios
Multimedia Diari