L'enorme retard del futur magatzem nuclear omple de residus les centrals

El desembre del 2011, l'Estat escollia Villar de Cañas per construir el magatzem però l'oposició és forta i els dubtes són molts

19 mayo 2017 16:55 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Cinc anys després de l’elecció del poble de Villar de Cañas (Conca) com a seu del magatzem centralitzat dels residus de totes les centrals espanyoles (MTC), les obres de construcció de l’emplaçament no han començat.

Els seriosos dubtes sobre la idoneïtat dels terrenys, la contundent oposició política i ecologista a la Comunitat Autònoma i la situació d’interinitat del Govern estatal en els últims mesos dilaten un procés que havia, a priori, de resoldre el greu problema d’emmagatzematge del combustible gastat.

Mentrestant, les plantes acumulen residus a les seves piscines i als magatzems individuals a l’aire lliure. És el cas d’Ascó, que saturarà el magatzem el 2023 i de Vandellòs II, que projecta una ampliació de la piscina de combustible. L’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV), propietari de les centrals, confia i demana que l’Estat executi l’obra prevista.

L’Ajuntament, el Govern de Castella-la Manxa i el Govern central –en mans del PP– van donar el vistiplau a l’operació. Però poc temps més tard, Cospedal va perdre el govern autonòmic i el nou executiu del PSOE s’ha oposat a l’MTC amb rotunditat.

L’última maniobra de la Junta de Castella-la Manxa ha estat l’aprovació d’un decret d’ampliació d’una zona de protecció per a les aus, molt propera a l’escollida per aixecar el magatzem nuclear. L’Ajuntament de Villar de Cañas denuncia la voluntat d’entorpir la construcció del magatzem, raó per la qual ha presentat un recurs contenciós-administratiu. Abans, el govern de García-Page havia anul·lat el planejament urbanístic del municipi, decisió que l’alcalde popular de Villar de Cañas, José María Saiz també havia portat als tribunals.

De manera paral·lela, Ecologies en Acció ha presentat un nou informe, que se suma als anteriors en la mateixa direcció, d’una empresa d’enginyeria que alerta dels «enormes riscos geològics» que suposaria la construcció en aquests terrenys. Els grups polítics d’esquerres i organitzacions ecologistes, de fet, donen per «mort» el projecte.


Treballs previs
L’Empresa Nacionals de Residus Radioactius (ENRESA), promotor del MTC, continua el seu camí i ha adjudicat aquest desembre un contracte de 2,3 milions d’euros a la multinacional francesa AREVA pel servei d’enginyeria de la cèl·lula de descàrrega dels elements combustibles de la instal·lació nuclear. Ara fa un any, s’inauguraven les obres de millora dels accessos per carretera a la futura instal·lació, valorats en 2,2 milions d’euros.

De fet, el juliol del 2015, el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va emetre un informe favorable, amb límits i condicions, a la instal·lació nuclear. Ara bé, a hores d’ara el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient encara no ha emès la preceptiva declaració d’impacte ambiental. Rajoy té l’opció declarar la construcció d’excepcional interès públic per tirar-la endavant.

Comentarios
Multimedia Diari