L’entorn de la nuclear d’Ascó reclama una bona cobertura de telefonia mòbil

Els municipis també denuncien la falta de recursos i formació als ajuntaments en els plans d’emergència nuclear

07 octubre 2019 09:59 | Actualizado a 09 octubre 2019 09:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els municipis de l’entorn de la central d’Ascó han elaborat un llistat de les deficiències en els plans d’emergència nuclear exterior, que donaran a conèixer al Síndic de Greuges en una visita al territori prevista per aquest 10 d’octubre. «Mentre que l’accident de Fukushima va suposar una important inversió en seguretat per part de les centrals nuclears, els plans d’emergència exterior que depenen de l’Estat tenen grans mancances», segons han denunciat els alcaldes de les àrees nuclears d’Ascó i Vandellòs al Síndic, que el passat mes de setembre va obrir una actuació d’ofici. 

Les més importants atenen a comunicacions, formació i infraestructures d’evacuació. Segons expliquen al Diari el vicepresident primer del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i tinent d’alcalde de Móra la Nova, Jesús Álvarez, i el conseller de Protecció Civil i tinent d’alcalde d’Ascó, Amadeu Pros, el pla Penta (que abasta les dues àrees nuclears de la demarcació de Tarragona) i els plans d’actuació municipal en emergència nuclear (PAMEN) requereixen d’una actualització urgent, d’una important dotació de recursos econòmics i formació i d’un simulacre general d’emergència amb la població que encara mai s’ha dut a terme (a diferència dels que si que es realitzen, de forma regular, a l’interior de la central). 

Entre les deficiències denunciades des del territori, la principal és la falta de cobertura de telefonia mòbil en punts dels termes municipals. Així, reclamen una cobertura total tant a la zona 1, situada en un radi d’entre 0 i 10 quilòmetres , com també en la zona 2, fins als 30 quilòmetres. «En l’accident de Fukushima les afectacions van arribar a un radi de 30 quilòmetres. Aquí, les poblacions de la zona 1 estem en precari pel que fa als plans d’emergència però les de la zona 2 encara ho estan més», remarca Álvarez.

Des de la Ribera d’Ebre es reclama un sistema d’avís automàtic a la població a tot els dispositius de telefonia dins del radi d’afectació. «El que no pot ser és que avui estiguem rebent les notificacions d’incidències de la central per fax», denuncia. També volen la millora i manteniment dels sistemes de megafonia als nuclis urbans, vehicles per avisar les zones rurals i la renovació d’equips de medició obsolets. 

A més, recorden que són imprescindibles unes bones vies d’evacuació: a nivell viari les principals serien la C-12 (que depèn de la Generalitat) i l’N-420, i l’R15 en el ferroviari. 

Un àmbit important que també posen sobre la taula és el de la formació. Així, demanen la creació de la figura de dos tècnics (un per cada zona d’afectació) que vetllin i treballin per la implementació dels plans d’emergència i pel manteniment dels equipaments necessaris. A més de donar formació als alcaldes, regidors i personal dels ajuntaments. «Es tracta d’una feina que voldríem que mai s’hagués de posar en pràctica, però això no treu que haguem d’estar preparats», comenta Amadeu Pros. 
 

Comentarios
Multimedia Diari