L’equip de govern de Tortosa no supera la qüestió de confiança

Ara l’oposició disposa d’un mes de termini per a aprovar una moció de censura i formar un govern alternatiu

05 enero 2022 18:30 | Actualizado a 06 enero 2022 16:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’equip de govern de Tortosa no va superar ahir la qüestió de confiança vinculada a l’aprovació del pressupost municipal per al 2022.

El ple de l’Ajuntament de Tortosa va debatre ahir al matí la qüestió de confiança vinculada a l’aprovació del pressupost presentada pel govern de Junts per Tortosa i PSC. Després que al ple extraordinari del 30 de desembre quedés rebutjat el projecte de pressupost, l’alcaldessa Meritxell Roigé ha fet servir l’eina legal de la qüestió de confiança, que recull la Llei orgànica del règim electoral general (Loreg) per intentar superar situacions de bloqueig relacionades amb temes d’especial transcendència per als municipis.

En haver comptat amb una majoria de vots negatius, corresponents als grups de l’oposició (Movem, ERC, Ciutadans i CUP), la qüestió de confiança no va aprovar-se i, per tant, tampoc el pressupost al qual s’havia vinculat. Ara, la mateixa llei determina que s’obre un termini d’un mes durant el qual els grups contraris al pressupost han de plantejar una moció de censura i presentar una alternativa de govern. En cas que aquesta moció de censura no es presente o que no siga aprovada, el pressupost al qual s’havia vinculat la qüestió de confiança quedaria automàticament aprovat.

A la sessió extraordinària d’ahir l’alcaldessa va tornar a apel·lar la necessitat d’aprovar el pressupost, ja que és l’única manera d’incorporar els gairebé 4 milions d’euros de nous ingressos previstos durant el 2022, i poder-los posar a disposició de la ciutadania a través de diversos serveis. En cas contrari, aquests nous ingressos quedaran immobilitzats a un compte bancari i només es podran utilitzar al 2023 per a amortitzar deutes.

Els grups municipals de l’oposició van mantenir la seua postura i van insistir que el seu vot contrari respon a la impossibilitat d’haver inclòs algunes de les seues propostes al pressupost.

«És ara que hem de donar resposta a les necessitats dels ciutadans. És una decisió difícil i valenta, però prioritzo els interessos de la ciutat envers a qualsevol càrrec», va explicar l’alcaldessa a l’inici del ple. «És un pressupost que ens permet actuar on més falta fa i suposa destinar més de 4 milions d’euros que no teníem anys anteriors».

El portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan, va votar-hi en contra tot declarant: «ja vam advertir al ple dels presupostos que tot era una obra de teatre de cara a la galeria i que el que s’estava pretenent era presentar una moció de confiança i per tant forçar al màxim l’oposició per aprovar els pressupostos, sense cap negociació real i menystenint l’oposició com s’ha fet durant tot el mandat».

El portaveu d’ERC, Xavier Faura, va expressar: «Creu que en dos dies hàbils respecte el ple del passat dijous ha canviat alguna cosa? Hem pogut fer tots les reflexions en calma i que ens permetés buscar punts de trobada que ens apropen? La resposta és òbvia: no. Arribo a pensar que és vostè qui no vol que li fessem confiança».

El portaveu de Ciutadans, Miquel Albacar, va rebaixar a 300.000 euros la partida per als terrenys del nou hospital com a condició per votar l’abstenció i finalment va mantenir el seu vot en contra. «La questió de confiança demostra la debilitat del govern de Junts i PSC. Ciutadans fa més d’un mes que li vam demanar ser proactiva per a un nou hospital. Si ho hagués fet fa un mes, ja tindríem els pressupostos aprovats».

De la seua banda, el portaveu del PSC Enric Roig va respondre que «cal que la Generalitat demane a l’Ajuntament de Tortosa els terrenys per a un nou hospital i lamentem que el Govern no haja estat sensible a les demandes del territori quant a un nou hospital. Qui en té la competència és la Generalitat».

Finalment el portaveu de la CUP Sergi Arnau va etzibar: «de veritat l’equip de govern ha tingut voluntat de negociar i arribar a un acord i no ha trobat cap acord possible i no pot incorporar cap de les propostes d’un altre grup?? Ha sigut un teatre».

Roigé va tancar el ple tot mostrant decepció pel desenvolupament d’aquest. «Perquè avui vostès impedeixen que els tortosins disposen de serveis en un moment que cal frenar la pandèmia i els seus efectes. Un cop més queda palès que vostès anteposen les ganes de demostrar que el govern no té la majoria de vots del ple, cosa òbvia, i que impedint l’aprovació de temes importants com el pressupost volen desgastar l’alcaldessa i el govern. No s’adonen que a qui perjudiquen directament és al conjunt de la ciutadania. Mostren la imatge que a política tot s’hi val».

Comentarios
Multimedia Diari