Les Serves de Jesús marxen de Tortosa després de 122 anys

La manca de relleu generacional obliga a marxar les sis germanes ancianes que queden al convent i deixa buit un edifici alçat a principis del segle XX en ple eixample de la ciutat

22 julio 2018 15:16 | Actualizado a 23 julio 2018 17:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les Serves de Jesús marxen de Tortosa després de 122 anys. Així ho explica un cartell penjat a la porta del convent des de fa uns dies i així ha sigut confirmat al Diari. La manca de relleu generacional obliga a marxar les sis germanes que queden al convent, de mitjana d’edat de 80 anys, i deixa vuit un edifici de gran valor en ple eixample de Tortosa.

«Hi ha una crisi en la vocació, i no hi ha suficients persones per a totes les necessitats», explica Maria Jesús Gómez, superiora provincial. «Hem meditat molt aquesta decisió, ens ha costat moltíssim i no ha sigut gens fàcil. Però no veiem una altra solució i l’hem pres amb tot el dolor del nostre cor. És molt dolorós tancar».

La comunitat de les Serves de Jesús de la Caritat, dedicades a l’assistència de malalts a domicilis particulars i hospitals data de 1871, quan la va fundar a Bilbao  María Josefa del Corazón de Jesús Sancho de Guerra. A Tortosa les Serves van arribar el 1896, però es van instal·lar primer provisionalment en un altre lloc. 

Segons explica al Diari el director de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, Albert Curto, el 1904 s’inicia l’expedient per a la construcció de l’actual convent al carrer Cervantes, llavors anomenat carrer de l’Estació. Els terrenys pertanyien a Josep Pons, el mateix de la fàbrica d’esclofollar arròs que es trobava just davant. L’espai el va comprar per a les monges Francesc Margenat, que va actuar com a benefactor.

L’historiador i arxiver Jordi March va estudiar aquest convent i va localitzar el nom de l’arquitecte de l’edifici, anomenat Joaquín Rucoba Octavio de Toledo. La construcció del convent es va enllestir el 1906 i la capella, el 1908. L’edifici és d’un estil eclèctic propi de l’època amb trets neogòtics. 

El propietari del convent és la mateixa congregació, que té oberta una capella al públic i on cada matí a les 11 hores se celebra l’eucaristia. L’edifici compta amb una quinzena d’habitacions i diversos espais, a més d’un pati enjardinat, «un petit oasi», enmig de la ciutat. El potencial d’aquest edifici és enorme, i ara s’obren moltes preguntes. «No sabem què farem amb l’edifici, estudiarem les opcions i esperarem a veure què ens proposen», explica la germana Maria Jesús.

Amb el tancament del convent, les sis germanes es reubicaran en altres convents on l’ordre té presència com Saragossa, Barcelona, Madrid, Castelló o Bilbao. Anteriorment el convent havia acollit moltes més germanes. «Sempre ha estat molt ple, fins i tot moltes germanes venien a Tortosa a estudiar. Ara totes són espanyoles, però hem tingut germanes filipines o sud-americanes, com de Mèxic, Equador, Colòmbia o el Perú», explica la superiora provincial.

La missió de la congregació és cuidar els malalts. Van arribar fa 122 anys i l’última assistència feta fou fa un any. «Ens van cridar per fer el torn de nit i assistir malalts a la residència de les Germanes de la Consolació, a Jesús».

El proper 25 de juliol, a les 11 hores, dia de Sant Jaume, tindrà lloc a la capella del convent la darrera eucaristia, presidida pel bisbe de Tortosa, Enrique Benavent. Serà una missa d’acció de gràcies a la tasca portada a terme a Tortosa i de comiat.

Comentarios
Multimedia Diari