Les Terres de l’Ebre acullen 340 menors migrats no acompanyats

La Generalitat implementa al territori un programa pilot de mentoria per a aquests joves i adolescents estrangers

16 abril 2019 14:34 | Actualizado a 23 abril 2019 10:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya ha presentat al Consell Comarcal del Montsià un programa d’acompanyament a joves que migren sols, basat en la mentoria social i que té per objectiu fomentar la convivència i la interacció amb els habitants dels municipis que tenen centres d’acollida. 

L’objectiu d’aquest programa d’intervenció social és oferir suport emocional als joves que migren sols per tal d’afavorir-ne la seua vinculació a la societat catalana. 

Aquesta funció d’acompanyament anirà a càrrec de persones voluntàries que exerciran com a mentors dels joves, amb qui treballaran conjuntament per un període entre sis mesos i un any aspectes com el coneixement i la participació a la societat catalana, l’acompanyament en la formació lingüística i laboral o l’assoliment dels objectius marcats en el seu projecte educatiu individual. 

El coordinador territorial de Joventut a les Terres de l’Ebre, Joan Barberà, explica que aquests adolescents, entre 12 i 18 anys principalment, «després d’un periple i un viatge molt dur necessiten un suport emocional, algú en qui confiar». 

Per tant, ensenyar-los la llengua, acompanyar-los en el seu procés formatiu perquè puguen escolaritzar-se o aconseguir una sortida laboral i també passar estones d’oci plegats són accions beneficioses per al seu creixement personal i la seua integració. 

El programa consisteix en la creació de tàndems de mentoria entre persones adultes i adolescents  o joves. Així, els mentors acompanyen els adolescents o joves com a figura referent i amb un paper totalment diferent del professional. Les relacions de mentoria compten amb el suport i la supervisió d’un professional que fa el seguiment. 

Per la seua banda, els mentors es comprometen a mantenir el contacte periòdic amb els joves. En aquest sentit, un cop les persones s’hagin presentat com a candidates, es programaran entrevistes amb un psicòleg per garantir la idoneïtat del perfil i de les motivacions personals per participar en aquest programa pilot. I finalment, als seleccionats se’ls oferirà una formació inicial de 12 hores sobre el significat de la mentoria i el voluntariat a Catalunya i el tema de menors i la seua atenció. «Paral·lelament es crearà una plataforma per tal que els mentors puguen comunicar-se a nivell intern entre ells i posar en comú el treball en xarxa», diu Barberà.

El període per inscriure’s com a mentor ja ha arrencat, i el programa podrà començar de cara a la propera tardor, amb la tècnica Alba Hernández. El coordinador de Joventut Joan Barberà explica que a data de 15 de març, les Terres de l’Ebre acullien 340 menors que han arribat sols, especialment al Baix Ebre i al Montsià. 

Arriben per l’Estret de Gibraltar a Andalusia i d’allà els envien cap a aquí», detalla el coordinador. «Les entitats gestores coordinen els menors i els busquen recursos i un espai on puguen quedar-se, com antigues escoles o albergs». 

L’Ametlla de Mar és, per exemple, una de les localitats ebrenques que més menors migrats no acompanyats acull.

L’estiu del 2018 va haver un gran pic d’arribades. «La intenció del Departament és que abans de la nova rebuda de joves cap al juny es puga descongestionar la zona del sud de les Terres de l’Ebre, les comarques del Baix Ebre i el Montsià, cap al nord del territori ebrenc», detalla Barberà.

Comentarios
Multimedia Diari