Les Terres de l'Ebre clamen per un confinament per regió sanitària

El delegat del Govern fa la petició al Procicat, que ho estudiarà en funció de l’evolució de la pandèmia

10 abril 2021 09:30 | Actualizado a 11 abril 2021 11:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Empresaris, comerciants, alcaldes i la majoria de partits polítics de les Terres de l’Ebre reclamen que el confinament al territori sigui per regió sanitària i no comarcal, com està en vigor des d’ahir divendres a tot Catalunya. Com ja va passar en l’anterior confinament, són moltes les veus que recorden que l’Ebre és un territori de baixa densitat de població (quatre comarques que no arriben a 180.000 habitants amb una extensió de més de 3.000 quilòmetres quadrats) i on molts municipis no disposen de tots els serveis i els veïns s’han de desplaçar de comarca de forma habitual.

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre en funcions, Xavier Pallarés, va participar ahir en la reunió del comitè tècnic del Pla territorial de protecció civil de Catalunya (Procicat) per transmetre la demanda d’establir mesures territorialitzades per a l’Ebre, atenent les diferents realitats del país. «En la mesura que les dades epidemiològiques dels propers dies puguin donar una imatge més real de l’evolució de la pandèmia, podrien ser acollides i preses en consideració en properes resolucions», van remarcar des de la delegació del Govern. «La situació actual i les previsions d’un eventual increment de contagis i ingressos hospitalaris aconsellen mesures restrictives, amb tot caldrà seguir analitzant les diferents realitats geogràfiques, poblacionals, socials i sanitàries abans d’adoptar unes mesures amb caràcter generalitzador i tenir una major sensibilitat per l’àmbit rural», apuntà Pallarés.

Revisió abans del 19 d’abril

La consellera de Salut, Alba Vergés, va assegurar que «ara per ara» mana el confinament comarcal, però s’ha obert a revisar-lo abans del 19 d’abril. Ara bé, també apuntà que les mesures que es puguin acordar tant poden anar en un sentit com en l’altre. «Es podria donar el cas que abans del 19 prenguem mesures per un major control de l’epidèmia», va dir, en referència a possibles noves restriccions. La consellera va justificar fer passos enrere per la pressió a les UCI. «Veiem un creixement d’ingressos que no teníem en les altres onades», afirmà.

Empresaris, comerciants i restauradors ebrencs lamenten que es continuïn dictant normes uniformes per a tot el territori, sense tenir en compte els condicionants i realitats de cada zona.

L’Associació d’Empresaris de les Comarques de l’Ebre (AECE) insisteix que no es poden aplicar les mateixes restriccions que a Barcelona i l’àrea metropolitana a un territori amb una densitat de població baixa i amb moltes relacions socioeconòmiques entre les quatre comarques. «No ens han fet cas i no tenen en compte les necessitats del territori. Continuen a la seva, fan paràmetres per a tots igual», lamenta la presidenta de l’AECE, Maria José Fernández.

Comerç i restauració

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, fa temps que reivindica que els confinaments al territori s’han de fer per regió sanitària o vegueria i en cap cas per comarca. «Tortosa és una ciutat de serveis que acull moltes de les necessitats de la població de les quatre comarques de l’Ebre i no entenem que no se’ns permeti la mobilitat entre elles. És absolutament necessari i no s’està escoltant les nostres demandes», afirma Roigé.

Els comerciants de Tortosa o els establiments de restauració de molts municipis d’arreu de l’Ebre tenen bona part de la seva clientela fora de la pròpia comarca, de manera que les actuals restriccions tornen a perjudicar de forma important els seus negocis.

«Des de l’inici de la pandèmia i les restriccions de mobilitat, és una vergonya que es continuen aplicant les mateixes mesures a tots els territoris. Hi hauria d’haver una distinció», afirma per la seva banda l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, que també reclama des de fa temps que es tingui en compte la realitat dels territoris de frontera.

«La solució més justa seria, com fan altres països europeus, marcar una distància de mobilitat des del municipi de residència i així evitaríem problemes en territoris limítrofs entre comunitats autònomes com el nostre», comenta.

Pregunta al Parlament

Per la seva banda, el diputat ebrenc d’En Comú Podem, Jordi Jordan, ha registrat una pregunta al Parlament lamentant la decisió i demanant l’aplicació d’un confinament asimètric, a nivell de vegueria «que permeti la mobilitat de la població entre les quatre comarques ebrenques».

Pendents dels casos i l’ocupació de la UCI
Les Terres de l’Ebre, com la resta del país, estan a l’espera de veure l’evolució de la pandèmia després de  l’obertura durant la Setmana Santa, quan el territori va rebre una allau de turistes. Ahir, segons les dades de la Regió Sanitària, hi havia 6 persones ingressades per Covid-19 a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. Tres pacients estaven ingressats a l’UCI, on hi havia set pacients més d’altres patologies. Una altra persona estava  ingressada per coronavirus a l’Hospital de la Santa Creu de Jesús. Pel que fa a les dades de velocitat de propagació, se situen en 1’87 al Baix Ebre; al Montsià 1’12; 3’33 a la Ribera d’Ebre i 3’14 a la Terra Alta.

Comentarios
Multimedia Diari