Les Terres de l’Ebre s’omplen de festa per Sant Antoni

Ascó, Gandesa, Móra d’Ebre o Alcanar són alguns dels municipis que viuen amb més intensitat l’onomàstica de Sant Antoni

20 enero 2020 10:20 | Actualizado a 20 enero 2020 12:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A l’hivern trobem que Sant Antoni Abad és una de les onomàstiques més celebrades a les Terres de l’Ebre. A la majoria de municipis es viu amb força el sant del porquet i els carrers s’omplen d’animals i festa, alguns durant tot el cap de setmana. És per això que tant dissabte com avui diumenge encara podem gaudir d’alguns dels actes més tradicionals en diferents poblacions d’alguna de les quatre comarques ebrenques.

A Ascó, on la celebració va arrancar dijous, són populars «les corrides» de cavalls, matxos i rucs que ahir van tornar al circuit de Sant Antoni, així com la ballada de jotes al voltant de la foguera. Dos esdeveniments tradicionals que avui es podran tornar a gaudir, el primer però de forma més espectacular, ja que aquest migdia les curses equines canviaran el circuit per una de les zones més costerudes del municipi: el carrer dels Clots, on es viurà un dels actes més emocionants i alhora esperats de la festa de Sant Antoni.

Si anem fins a Móra d’Ebre, la Festa Major d’Hivern va arribar divendres amb la Festa de la Clotxa i la benedicció dels animals per seguir amb un cap de setmana ple d’activitats. Ahir al matí l’activitat ‘Hola, sóc la Teresa. Un viatge per la vida de Teresa Pàmies’ va donar a conèixer la vida de la periodista i activista als més menuts i menudes, a la Biblioteca Comarcal; mentre que el concurs Devoraolives certificava qui era el morenc que més olives podia menjar, i a la tarda va tenir lloc el concert de Sant Antoni a càrrec de la banda La Ginestar de Ginestar. Avui diumenge, resta la festa infantil amb els gegants i els grallers, que anirà seguida de l’espectacle familiar «Music Box», a les 12 del migdia a la plaça de Dalt i, a la tarda, el Gran Ball de Sant Antoni.

Celebracions antigues

La festa de Sant Antoni, que ha perdurat durant generacions, se celebra a cada població d’una forma diferent, perpetuant les tradicions al llarg de tots els temps. A Mas de Barberans, per exemple, són característics els dimonis i les figures de llum i de foc, a més del teatre i la música en directe i la crema d’una gran foguera, coneguda com la barraca de Sant Antoni. La festa de Sant Antoni Abad de Mas de Barberans està rescatada dels anys 1900 i 1925, quan els habitants del poble van deixar de celebrar el Sant, i que en els últims anys s’ha recuperat.

Si ens desplacem fins a la Terra Alta, a Gandesa trobem que es va començar a celebrar Sant Antoni fa més de dos segles, concretament l’any 1801. Allí també es viu l’onomàstica d’una forma molt peculiar, ja que durant l’encesa de la foguera, que serà aquest matí, tindrà lloc el tradicional ball del baconet, que anirà seguit de la missa i l’ofrena de l’oli nou, a més de la mítica cantada de Ditxos i la rifa d’un porquet petit, els beneficis de la qual seran solidaris, així com la dansada de jotes al voltant de la foguera.

Comentarios
Multimedia Diari