Les Terres de l’Ebre suporten les temperatures més altes de Catalunya en un dia de rècord

Avui, dissabte, la temperatura màxima baixarà arreu però caldrà esperar a principis de la setmana vinent per notar un descens notable del termòmetre, diuen els especialistes

10 agosto 2019 09:20 | Actualizado a 10 agosto 2019 16:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El pic de calor ha deixat registres ben elevats de temperatura. De récord. En conjunt la màxima s’ha situat entre els 30 a 35ºC al Pirineu i al litoral i entre els 35 i els 40ºC a la resta.

Ara bé, en algunes zones com per exemple l’interior de les Terres de l’Ebre el termòmetre encara ha pujat més amunt. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, ahir va ser el dotzè dia d’aquest estiu en el qual s’ha superat els 40 ºC en algun indret del territori. Per trobar un fet semblant probablement caldria recular fins a l’estiu del 2003. Com a registres més remarcables de la jornada, destaquen els de Vinebre, amb 42,6 ºC; Ascó, 41.0 ºC, i Riba-roja, amb 41,0º també. En l’àmbit de Catalunya, les Terres de l’Ebre s’han posat al capdavant del rànquing de temperatures aquest estiu, i en conseqüència al canvi climàtic, aquest fenòmen anirá seguint.

El Pla Alfa 71

Davant d’aquest fet, Protecció Civil ha activat el Pla Alfa en 71 municipis de les comarques de l’Alt Camp, l’Anoia, el Bages, la Conca de Barberà, les Garrigues, la Noguera, el Priorat, el Segrià i el Solsonès. Aquest pla s’ha activat per complet en les quatre comarques ebrenques (Terra Alta, Ribera d’Ebre, Montsià i Baix Ebre). Segons Agricultura, la mesura es pot allargar fins avui dissabte.

Els municipis més afectats de l’Ebre són Ascó, Flix, la Palma d’Ebre, la Torre de l’Espanyol, Riba-roja, Vinebre, Arnes, Batea, Bot, Caseres, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Pobla de Massaluca, Prat de Comte, Vilalba dels Arcs i Paüls.

«Una banyera de gel»

Davant d’aquesta situació, hem decidit llençar-nos al carrer per preguntar als ebrencs i ebrenques com combateixen aquestes altes temperatures.

«Miro el portàtil, la televisió i inclús puc fer la migdiada a terra amb un coixí; està més dur, però allí també s’està més fresc», explicava Marcel Feliu, veí de la Sénia. «La meva mare és de Còrdova, i allí ho fan així per combatre la calor». Gal·la Gràcia, de Barcelona però que estiueja al Delta de l’Ebre, reflexionava: «A l’estiu apeteix més l’aigua freda i el menjar fred, però això fa treballar més l’organisme i pot provocar un sufoco, per això les tribus o els àrabs tot i que és estiu veuen tes calents». Aspecte que no compartia Mari Carmen Adell, una venedora de loteria de Vinaròs: «Jo quan arribo a casa em faig una banyera d’aigua ben freda amb glassons si cal. És com la meva piscina, estic allí uns 40 minuts o fins i tot una hora. Perquè si em dutxo, quan surto i em seco ja torno a tenir calor, si estic més estona a l’aigua aconsegueixo baixar la temperatura del meu cos», diu.

Unes dones que estaven prenen una ortxata en una terrassa explicaven que «sortir a pendre la fresca per la nit sempre ajuda». Una bromejava amb «jo ja no menjo per no tenir calo-ries». Tot i que totes recomanaven «el gaspatxo perquè mai falla».

Sandra Capitán recomanava «agafar un recipient amb spray i omplir-lo amb aigua. Jo estic tot el dia tirant-m’ho pel coll, cara i cames, és pràctic i econòmic». Meri Fonollosa havia sentit que «dutxar-se amb aigua calenta una hora abans d’anar a dormir anava bé». Tot i que reconeix que «no ho he posat mai en pràctica».

Alguns vells explicaven que «abans les dones arruixaven els carrers amb aigua freda als vespres, fins i tot els balcons», això ajudava a rebaixar la xafogor de l’aire, un consell ben pràctic que actualment hem perdut. Carla Mestre recordava «el ventall sempre a la mà i no obrir les finestres ni les persianes fins a les 8 de la tarde». I és que al final qualsevol consell és vàlid per enfrontar aquests dies d’agost.

Comentarios
Multimedia Diari