Les administracions prometen un 'pla de xoc' per refer-se de l'incendi de la Ribera d'Ebre

S'emplacen a fer una diagnosi dels desperfectes per decidir si s'apliquen mesures "de microcirurgia" o un "tractament genèric per a tot el territori"

30 junio 2019 14:57 | Actualizado a 30 junio 2019 15:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Dissabte vinent es reuniran a Flix els ajuntaments dels vuit pobles afectats pel foc, la Generalitat i el govern espanyol, entre altres administracions, per concretar "el pla de xoc" que necessita la Ribera d'Ebre, el Segrià i les Garrigues per refer-se dels danys i les despeses que ha generat l'incendi. Així ho explicat el president de la Generalitat, Quim Torra, després d'una llarga reunió al centre operatiu del foc a Vinebre. Fins llavors, s'emplacen a fer "una diagnosi" acurada per poder decidir quines actuacions convenen més i quines poden agilitzar l'arribada d'ajuts. La consellera de presidència, Meritxell Budó, fent un símil mèdic, ha apuntat que d'aquesta manera sabran "si cap aplicar microcirurgia o cal fer un tractament més genèric per a tot el territori".

El president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha reunit amb autoritats, alcaldes afectats i comandaments dels cossos d'emergències al centre operatiu de Vinebre, des d'on ha tornat a agrair la feina feta per tots plegats en la gestió d'aquest foc. "Ha estat un treball extraordinari, gairebé heroic, en un incendi paorós, de proporcions on ens jugàvem potser haver cremat més de 20.000 hectàrees i que segurament tindrem la sort que la proporció sigui molt més menor", ha destacat. 

El president també ha demanat que no s'abaixi la guàrdia davant de les extremes temperatures que es mantenen al país i la nova onada de calor que es preveu per als propers dies. "Demano la mateixes prevencions, la mateixa solidaritat i seguir les instruccions de les autoritats en cada moment", ha recordat. 

Després de la reunió amb els alcaldes de la Ribera d'Ebre, les Garrigues i el Segrià s'ha decidit fer els pròxims dies "una diagnosi al detall dels danys i perjudicis causats pel foc". La consellera Budó ha detallat que es coordinaran també amb les conselleries d'Interior, Agricultura i Economia, així com amb diputacions i delegacions de l'estat espanyol, per donar una resposta conjunta de les administracions a les peticions del territori. La reunió entre tots plegats es farà dissabte, a Flix. "Avui amb prudència, calia començar a assentar les bases sobre com coordinar-nos i tirar endavant", ha dit Torra. 

L'alcalde de Flix, Francesc Barbero, en representació dels altres batlles, s'ha mostrat "esperançat" per "la ràpida posada en funcionament d'un pla de xoc" i la "coordinació d'esforços" de totes les administracions. "Tenim una setmana per davant, de feina intensa. Amb la flexibilització de l'accés a l'incendi començarem a recavar informació. Treballarem amb propietaris, amb les comunitats de regants i els afectats perquè traslladin una imatge el més fidedigna possible de l'afectació real de l'incendi als nostre municipis", ha explicat Barbero. 

Oportunitat de futur des de la tragèdia
L'alcalde de Flix, ha remarcat que serà a partir d'aquesta taula que es decidiran estratègies i figures a plantejar per redreçar al zona. No descarta requerir la figura dels ajuts extraordinaris del govern espanyol o "qualsevol altre pla o actuació" que configuri la solució que volen per al territori. "La ràpida actuació del Govern ens omple d'esperança i satisfacció per tenir solucions aviat i que allò que avui és una tragèdia enorme, sigui oportunitat de futur pel territori", ha desitjat. "Estem contents i sortint ja de la foscor dels darrers dies, amb l'esperança de veure un futur de "rebrot" en els propers setmanes i mesos. 

El foc en via de control 

"Som moderadament optimistes però treballem per controlar-ho avui. La dinàmica és bona", ha confirmat Josep Manel Escudero, cap de l'operatiu de l'incendi. Escudero ha corroborat que la part sud del perímetre està controlada i que en aquesta zona i fora del perímetre, els evacuats poden torna a casa seva. Al vespre, els comandaments de l'operatiu d'extinció valoraran si es reobren les dues carreteres que encara es mantenen tallades per precaució. Són la C-233 de Flix a Bovera i la T-703 de Flix a la Palma d'Ebre. 

Pel que fa als acollits, es preveu que només cinc persones de Flix segueixin passant la nit fora de casa, però possiblement se'ls busqui un lloc alternatiu al centre escolar de Flix. "No es tancarà definitivament per si algú ho necessita però porten quatre dies, estan cansats i pensem que és el moment que estiguin més tranquils", ha explicat Eli Llombart, cap de Protecció Civil a Tarragona. 

Comentarios
Multimedia Diari