Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Les altes temperatures acaben amb els musclos de la badia dels Alfacs

La mortalitat afecta uns 150.000 quilos que quedaven a les batees i tota la cria de musclo, base de la propera campanya

M.Millan

Whatsapp
L´aqüicultor Agustí Bertomeu mostra com han quedat els musclos que encara hi havia a les batees de la badia dels Alfacs.  Foto: Joan Revillas

L´aqüicultor Agustí Bertomeu mostra com han quedat els musclos que encara hi havia a les batees de la badia dels Alfacs. Foto: Joan Revillas

Les repetides onades de calor que ha patit el territori aquest estiu han situat la temperatura de la badia dels Alfacs en els 29 graus durant diverses setmanes, fet que ha comportat la mortalitat de la producció de musclos que encara hi havia per recollir a la badia i de tota la cria que hi estava creixent i que era la base de la campanya de l’any que ve.

Segons la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l’Ebre (Fepromodel), la majoria de la producció (d’uns 3 milions de quilos anuals) ja s’havia extret, però quedaven encara uns 150.000 quilos a les batees, destinats a les necessitats de clients i restaurants locals durant l’estiu, i que no han pogut superar les altes temperatures continuades. A la badia del Fangar també hi ha hagut episodis de mortalitat, però la temperatura de l’aigua se situa aquests dies en els 26 graus, per una major renovació de les aigües. Allí queden per comercialitzar uns 250.000 quilos dels 800.000 que hi ha de producció total.

Amb tot, també hi ha preocupació. «Habitualment els episodis de mortalitat ens afecten ben entrat el mes d’agost, però el preocupant és que ara l’hem tingut a finals de juliol», explica el gerent de Fepromodel, Gerardo Bonet.

El que crea més malestar al sector és la pèrdua de pràcticament tota la cria o llavor de musclo destinada a la producció de l’any vinent, que es capta de forma natural a la badia dels Alfacs. Ara, com ha passat altres anys de forta calor amb episodis similars, s’haurà d’importar d’altres països, com ara Itàlia o Grècia.

Segons detalla al Diari un dels aqüicultors afectats, Agustí Bertomeu, es requeriran uns 900.000 quilos de cria importada. Tot plegat comportarà uns costos d’un milió d’euros per al sector, «entre la retirada de les closques dels musclos morts, el seu reciclatge i la compra de la cria», apunta Bertomeu.

L’últim episodi de mortalitat de la producció aqüícola a la zona del delta de l’Ebre va tenir lloc l’any 2012.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También