Les barques d’arrossegament doblen les captures després de la veda

Els pescadors de la comarca del Montsià han reiniciat l’activitat, després de dos mesos d’aturada biològica, amb bones expectatives i una recaptació més gran, especialment en espècies com ara el polp roquer

10 septiembre 2018 10:26 | Actualizado a 10 septiembre 2018 10:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Després de dos mesos de veda (d’aturada biològica) durant juliol i agost, els pescadors de Sant Carles de la Ràpita i les Cases d’Alcanar han tornat aquesta setmana a la mar, amb les embarcacions d’arrossegament. El 2016, la coincidència dels períodes de veda entre els ports del nord de les Terres de l’Ebre (l’Ametlla de Mar i l’Ampolla) i els del sud (Sant Carles de la Ràpita i les Cases d’Alcanar) va ensorrar els preus del peix, tot i les nombroses captures que es van realitzar. Enguany, però, les vedes o aturades biològiques s’han realitzat tal com era habitual: els ports del nord, al maig i juny, i els del sud, al juliol i agost.

En general, el retorn de la veda està sent ben valorat pel preu del peix i les quantitats pescades. «Ara s’acostuma a pescar bastant. Es comença al setembre doblant les captures de l’últim dia de pesca del juny. Es nota molt», valora al Diari el secretari de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de la Ràpita, Joan Balaguer.

Amb les embarcacions d’arrossegament, 43 que hi ha a la Ràpita, aquests dies s’està pescant especialment polp roquer, moixarra i calues. El preu mitjà del peix a la llotja el primer dia després de l’aturada biològica ha estat de quatre euros el quilo. La recaptació és molt bona en el cas sobretot del preu del polp roquer, perquè, segons explica el secretari, a la província de Castelló estan de veda i s’ha de cobrir més demanda. Així, el quilo de polp per exemple va a uns 10 euros. 

Dilluns 3 de setembre van passar per la llotja rapitenca 26 tones de peix; dimarts, 18 i dimecres, 16. «Són bones xifres, millors que les de l’any passat, però prou normals dins del mes de setembre», apunta Balaguer. 

La pesca d’arrossegament significa el 70% de l’economia i del total de captures que es fa des de la Confraria de la Ràpita. Una de les novetats d’aquesta temporada és l’alta presència del cranc blau. Durant la temporada passada, en un dia habitual de pesca, una barca d’arrossegament rapitenca podia pujar a coberta tres o quatre unitats d’aquesta espècie invasora, mentre que ara, per exemple, han arribat fins a 1.200 quilos en dos dies. En conseqüència, el preu d’aquest crustaci s’ha desplomat.

Comentarios
Multimedia Diari