Les barques d’arts menors de l'Ametlla ja poden pescar tonyina roja

Un total de 18 embarcacions caleres tenen autorització per poder capturar, a partir d'aquest diumenge, 260 quilos per temporada. La Confraria de Pescadors ho celebra però vol que les quotes s’incrementin

15 julio 2018 15:03 | Actualizado a 16 julio 2018 11:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les embarcacions d’arts menors recuperen els drets per pescar tonyina roja. Per primer cop, des de l’entrada en vigor del pla de recuperació de l’espècie a la Mediterrània, la flota artesanal podrà capturar tonyina roja de manera dirigida. De les 79 barques catalanes autoritzades, 18 són de l’Ametlla de Mar. La campanya per poder-les pescar començarà avui mateix. Serà entre el 15 de juliol i l’1 d’octubre quan les embarcacions d’arts menors autoritzades podran capturar fins a 260 quilograms de tonyina roja cadascuna. El Ministeri d’Agricultura ha reconegut els seus drets històrics i els ha destinat una part de la quota estatal. 

L’any 2006 la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina de l’Atlàntic (ICCAT) va adoptar un Pla de Recuperació Plurianual per a la tonyina (Tunnus thynnus) de l’Atlàntic Oriental i de la Mediterrània, que ha mantingut i segueix mantenint, actualment, grans restriccions a aquesta pesquera. Des de l’entrada en vigor la normativa internacional s’ha succeït múltiples disposicions legislatives espanyoles i europees per a la gestió de les quotes de tonyina que han restringit principalment l’activitat de les flotes menys especialitzades.

El patró major de la Confraria de Pescadors, Miquel Brull, celebra la notícia pel sector artesanal. En els últims anys, les barques d’arts menors tenien dret només a pescar una tonyina per campanya.  Ara la quota és per quilos i per tant, dependrà del pes de les captures. I és que la tonyina roja del Mediterrani pot anar dels 30 als 250 quilos, segons detalla al Diari Brull. «Estem satisfets però es tracta només d’un primer pas, per anar incrementant a poc a poc les quotes», afirma al Diari, tot remarcant que actualment la població de tonyina a la zona està molt recuperada i el mètode de captura que usen a la Confraria, la pesca a l’ham, és molt sostenible.  

«Són tonyines salvatges pescades amb un mètode molt sostenible, fet que dóna al producte un valor afegit», remarca per la seva banda l’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni.  

La població marinera del Baix Ebre es converteix en el municipi amb més embarcacions que poden capturar tonyina roja a Catalunya, ja que a les 18 artesanals autoritzades recentment s’hi sumen les d’encerclament, corresponents al grup Balfegó i que ja van completar la seva campanya a finals del mes de maig. En el cas de Balfegó, la quota de tonyina capturada per al seu engreix posterior en piscines davant la costa de la Cala va ser de 1.870 tones, un vint per cent més que l’any passat.

Comentarios
Multimedia Diari