Les dones de Riba-roja honren Santa Agda amb els pans beneïts al cap

El municipi conclou els deu dies d’una festa recuperada fa 33 anys amb la tradicional processó, única a les Terres de l’Ebre

06 febrero 2019 10:52 | Actualizado a 11 febrero 2019 19:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Riba-roja d’Ebre donava per finalitzades ahir les festes en honor a Santa Agda, unes festes dedicades a les dones. L’última jornada, com cada any, va ser la més especial per al municipi i la més multitudinària. 

Les dones de Riba-roja van passejar ahir amb el pa beneït a sobre del cap, en comitiva durant la processó pels carrers del municipi, i amb la imatge de Santa Agda al capdavant. Una tradició única a les Terres de l’Ebre, i és que els pans i les coques beneïdes que van carregar al seu cap les dones representen els pits de santa Agda, verge i màrtir del segle III, a qui van tallar els pits per la seua fe cristiana.

La diada va arrencar al voltant de migdia quan les dones es van reunir a la plaça de la Vila per anar a buscar la Santagda major i el pa beneït. Tot seguit, es va celebrar la missa i la processó, amb la geganta Agda, el capgròs La Majorala i la nana Clotxa acompanyant la comitiva.

A la tarda la festa va seguir a la Sala de Plens de l’Ajuntament amb el 33è Gran Berenar servit per «senyor voluntaris», els encarregats de preparar aquesta activitat per a les dones. Durant el berenar també es va gaudir de diverses sorpreses i del sorteig de la toia (un fular) de seda natural pintada a mà, una activitat que se celebra des de fa dècades.

L’Associació de Dones
La festa de Santa Agda es va recuperar fa 33 anys gràcies a les dones, organitzada i consolidada per l’Associació de Dones de Riba-roja d’Ebre, que precisament es va formar per preparar la primera jornada de Santa Agda el 1987. 

La celebració de Santa Agda ha acabat sent dia de festa local a Riba-roja i, des de 2007, també Festa d’Interès Comarcal. 

La presidenta i la tresorera de l’entitat actualment són Leonor Cervelló i Maribel Ambrós, les qui vetllen pel bon desenvolupament de totes les activitats dels deu dies de festa. El tret de sortida de les activitats es donava amb la proclamació de l’alcaldessa de Santa Agda 2019, Magda Garrigós Falcó; i la regidora també de les festes d’enguany, Helena Llop Roca.

Tot i que les festes estan organitzades i pensades principalment per a les dones, també hi ha cabuda a un ampli programa d’activitats per tal que tothom gaudeixi d’aquests dies: tornejos de pàdel i videojocs, exposicions, teatre, revetlla, jocs, berenars i zumba, entre moltes altres.

Comentarios
Multimedia Diari