Les dones del món rural s’uneixen en una associació

La membre ebrenca de la junta d’aquesta nova agrupació és la Marcel·la Otamendi, que considera que a les entitats socioeconòmiques del Delta hi ha escassa representació femenina

24 enero 2019 10:26 | Actualizado a 28 enero 2019 10:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amb la finalitat de donar veu a les dones que treballen al sector agrícola, ramader, forestal i pesquer, s’ha creat l’Associació de Dones del Món Rural, Pageses i Ramaderes de Catalunya. L’entitat, que fins ara actuava sota el nom Grup de Dones del Món Rural, s’ha constituït oficialment com una associació. 

L’agrupació es constitueix com una font de referència per proporcionar informació sobre la situació social i econòmica, les preocupacions i les necessitats reals de les dones del món rural als responsables polítics, a la societat i als mitjans de comunicació. Només un 20% de les dones es dediquen professionalment al sector primari a Catalunya, tot i que gairebé un milió viuen en zones rurals. 

Sense dubte un dels territoris principalment agrícoles de Catalunya són les Terres de l’Ebre, on també hi ha una gran representació de dones que es dediquen al món rural, especialment pageses (arròs i vinya). 

La representant ebrenca d’aquesta nova associació és la vocal Marcel·la Otamendi, de la Cava. Otamendi es dedica a l’arròs durant els mesos d’estiu i a la captura d’angula els mesos d’hivern. «Fa diversos anys que ens vam reunir diverses dones en un grup que ha anat creixent. Veiem que havíem de reunir-nos i trobar-nos per portar a terme projectes unides», explica. «Som dones que ens dediquem cadascuna al seu sector, però els problemes són per a nosaltres els mateixos. Canvia el que produïm, però el problema sempre és el mateix». 

Per a Otamendi, les dones no estan al lloc on es prenen les decisions del sector de l’agricultura i la ramaderia. «Per posar un exemple, a les entitats socieconòmiques del Delta no hi ha representació femenina», afirma. «Les dones en el sector primari sempre han estat, però mai ningú les ha reconegut.

Al Delta hi ha moltes dones pageses, encara que les propietats sempre estan al nom de l’home, però hem de començar a estar també en càrrecs». Una tendència positiva que s’ha percebut darrerament és l’augment de cellers de la Terra Alta encapçalats per dones. «Això és boníssim, tenim dones molt valentes i entre elles hi ha bona sintonia».

Captura d’angules
Otamendi treballa en la pesca de l’angula de novembre a març, des de mitja tarda fins a primera hora del matí. Captura des d’un quilo, dos o zero depenent de molts factors. Després, les porta a la confraria Sant Joan de Deltebre, on es fa una subhasta cada dilluns amb l’angula de tota la setmana. «El dilluns passat es va quedar a 240 euros més impostos. Està molt regulada, l’angula i cada cop n’hi ha menys. I amb l’arròs, sort de les subvencions. No és fàcil».

Comentarios
Multimedia Diari