Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Les dues cares del monument

Els partidaris del símbol defensen que és un homenatge als caiguts a la batallade l'Ebre i els detractors, una lloança a Franco i la seva dictadura

Andreu Caralt

Whatsapp
Foto: J. REVILLAS

Foto: J. REVILLAS

El monument de Tortosa fou inaugurat pel dictador Francisco Franco el 21 de juny de 1966 en un acte on van assistir milers de persones. El governador civil de Tarragona i cap provincial del Movimiento, Rafael Fernández Martínez, fou el promotor del monument, inicialment concebut per commemorar el XXV aniversari de la victòria franquista a la batalla de l’Ebre, el 1963, i finalment per commemorar, ja el 1964, els ‘XXV años de paz’, un gran campanya de propaganda franquista per celebrar els 25 anys del final de la Guerra Civil i l’obra del règim dictatorial. De fet, la previsió inicial era inaugurar-ho el 1963 però les obres, que es van iniciar llavors, es van perllongar fins a l’abril de 1964. Problemes de finançament haurien provocat el retard.

El mateix Fernández Martínez va visitar Tortosa l’abril de 1964 per veure el monument acabat, una obra de 45 metres d’alçada realitzada per l’empresa d’estructures metàl·liques Hijo de Miguel Mateu i obra de l’escultor tarragoní Lluís Maria Saumells. En un projecte supletori i fora de pressupost, es van col·locar l’emblema del dictador a les urpes de l’àguila i les insígnies a la pilastra, una de lloança a la Cruzada i els ‘25 años de paz’ i la segona, encara present, dedicada als combatents que ‘hallaron gloria’ a la batalla de l’Ebre.

En alguns articles de l’època s’apunta que l’obra està erigida en memòria a tots els caiguts de la batalla de l’Ebre però el missatge predominant, i així expressat als discursos inaugurals, és que es tracta d’un homenatge a l’obra de Franco i a l’Exèrcit franquista.

Aquest dualitat de significats ha arribat als nostres dies, i els partidaris de mantenir-lo defensen que es un monument commemoratiu a tots els caiguts a l’episodi bèl·lic i els favorables a la retirada sostenen que és un símbol d’exaltació de la figura i obra del dictador Franco.

El monument està catalogat com a Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català per l’Ajuntament de Tortosa i forma part del Cens de Simbologia Franquista de la Generalitat i de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de la mateix administració.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También