Les emissions de metà de l’arrossar cauen amb l’ús del reg intermitent

Les empreses Kellog i Ebro Foods participen en un estudi al delta de l’Ebre liderat per l’IRTA per disminuir les emissions de metà

22 septiembre 2017 10:02 | Actualizado a 24 septiembre 2017 14:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) que emeten els arrossars han estat poc estudiades als arrossars espanyols, i mai s’ha fet sota un enfocament integrat on se n’analitzi la relació les pràctiques agràries i les característiques pròpies del camp, com la textura del sòl o la salinitat. 

Davant d’aquest repte, les empreses Kellog i Ebro Foods, que adquireixen quantitats importants d’arròs del delta de l’Ebre han iniciat una investigació pionera per a mesurar i reduir les emissions de GEH. És el primer estudi que involucra directament els agricultors, i està liderat per l’IRTA, en col·laboració amb la Universitat de Manchester.

En estar inundats, els arrossars experimenten fermentacions que produeixen metà, un dels gasos responsables de l’efecte hivernacle. Els sistemes predictius actuals estimen que el cultiu d’arròs és el responsable d’una quarta part de les emissions de metà de l’agricultura a escala mundial.

La col·laboració de Kellog i Ebro Foods amb el projecte LIFE EbroAdmiclim, liderat per l’IRTA, s’han analitzat diversos camps d’agricultors del Delta entre 2015 i 2017. En els camps escollits s’hi ha aplicat diversos sistemes de gestió d’aigua i rostolls per tal d’identificar les millors estratègies de mitigació d’emissions.

Pel que fa als sistemes de gestió d’aigua, els investigadors de l’IRTA han conclòs que el sistema de reg intermitent, en comparació amb la inundació permanent dels arrossars, podria haver reduït l’emissió de metà fins a un 90% durant la temporada de creixement al camp on es va aplicar, ja que era un camp amb condicions òptimes per a la seva aplicació. Aquest percentatge podria ser menor en altres condicions, pel que es necessitarà ampliar l’estudi en altres camps, tenint en compte la variabilitat geofísica i agronòmica dels arrossars.

Aquest sistema també permet una reducció de fins a un 30% en les aportacions d’aigua en comparació al sistema d’inundació.

Per una altra banda, s’observa que les emissions més altes es produeixen a l’agost, temporada de creixement i octubre, postcollita i d’incorporació de palla d’arròs després de la collita. En mitjana, les taxes d’emissió van ser al voltant de tres vegades més altes en postcollita que durant la temporada de creixement.

Incorporar la palla

Per a reduir les emissions en temporada de postcollita, els investigadors recomanen incorporar la palla el novembre o desembre, ja que s’ha observat que es produeixen menys emissions que a l’octubre. No obstant això, calen més estudis en què s’incloguin les emissions durant el següent cultiu per confirmar aquesta tendència.

Els resultats d’aquest estudi estan orientats a proposar un sistema de cultiu més sostenible i eficient, ja que s’aconsegueix una reducció en l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, a més de reduir el consum d’aigua.

Participació empresarial

Des de fa dècades, Kellog utilitza arròs produït a Espanya com a primera matèria per a l’elaboració de cereals per a l’esmorzar, que s’elaboren a la planta de Kellog de Valls (Tarragona), des de la qual s’exporta a més de 20 països. Les parcel·les participants en l’estudi també participen en el programa d’agricultura sostenible Origins de Kellogg.

Per a Ebro Foods, el projecte s’emmarca en el compromís amb la sostenibilitat de la seva cadena de subministrament. Els resultats d’aquest estudi permetran iniciar nous paràmetres i tècniques de cultiu que permetran minimitzar l’impacte mediambiental i la preservació de la biodiversitat del Delta.

Comentarios
Multimedia Diari