Les empreses podran utilitzar la marca Terres de l'Ebre Reserva de la Biosfera a partir d'aquest juliol

Els responsables de la nova marca, que aprofita el logo del Patronat de Turisme ebrenc, confien arribar al centenar d'adhesions a finals d'any

19 mayo 2017 22:27 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les empreses que vulguin utilitzar la nova marca Terres de l'Ebre Reserva de la Biosfera podran començar a adherir-s'hi a partir d'aquest dimecres, 1 de juliol. La nova marca, que utilitzarà el mateix logo del Patronat de Turisme de les Terres de l'Ebre, vol convertir-se en un nou segell de qualitat amb projecció internacional per al territori i, específicament, per acreditar als seus productes agroalimentaris, ambientals i serveis turístics. En aquest sentit, els responsables de la gestió de la marca han anunciat que ara s'obre un procés d'acompanyament i assessorament per garantir el seu bon ús i efectivitat. La previsió és poder aconseguir l'adhesió d'un centenar d'empreses abans de finals d'any.

Després de més de vuit anys de treball i un intent inicial frustrat, la marca Terres de l'Ebre Reserva de la Biosfera comença a caminar de forma efectiva oferint a les empreses la possibilitat d'incorporar als seus productes i serveis el logotip acreditatiu. Finalment, s'ha optat per utilitzar la imatge del Patronat de Turisme de les Terres de l'Ebre -de comú acord amb l'organisme de la Diputació de Tarragona-, que ha estat traduïda a diferents idiomes.

"És un logo molt conegut", ha aclarit la tècnica del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre -COPATE, organisme que gestionarà la marca-, Noèlia Fabra, tot remarcant la necessitat de compartir "sinergies" i "reforçar la imatge del territori". "Ho fem, bàsicament, per no posar més logos", ha precisat el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, convençut de l'efectivitat d'aquesta confluència a l'hora de maximitzar el seu poder d'atracció.

Un cop aprovats, aquest mes de juny, els reglament d'ús, els annexos i les taxes, s'obre el període d'adhesions. Les empreses hauran de presentar -sigui al mateix Copate, a la Cambra de Comerç de Tortosa o a algun dels quatre consells comarcals- la memòria de la seva proposta que serà analitzada pel comitè avaluador, que es reunirà, com a mínim, un cop al mes. Això significa, a la pràctica, que no serà fins el pròxim mes d'agost quan es pugui començar a visualitzar el seu desplegament efectiu. Segons els organismes impulsors, s'ha produït un notable nivell de consultes per poder ja utilitzar la marca que ha identificat un total de divuit productes susceptibles de ser acreditats en els àmbits de l'agroalimentació, el medi ambient o els serveis turístics, classificades en annexos.

Les empreses assumeixen, per un període de tres anys, el compromís de millorar la qualitat del propi producte o servei, amb el territori, amb la sostenibilitat ambiental i la responsabilitat social. Al final d'aquest període es procedirà a revisar el compliment d'aquests indicadors. A més, per poder rebre l'acreditació han d'efectuar el pagament d'una taxa d'entrada de 200 euros, així com una taxa anual de manteniment, que va dels 50 euros per a empreses amb fins a cinc treballadors als 500 euros per als casos amb més de 50 treballadors. Amb aquests recursos, el COPATE crearà i mantindrà una pàgina web sobre la Reserva de la Biosfera amb els recursos turístics del territori i donar visibilitat als productes.

Pallarès ha subratllat que aquests requisits esdevenen una "garantia de qualitat" per al "bé comú". En aquest sentit, s'ha fixat l'objectiu d'aconseguir un centenar d'empreses adherides a la nova marca abans que acabi enguany: "seria un èxit", ha certificat. En aquest sentit, ha animat els empresaris a veure la marca com una "oportunitat per garantir l'increment de vendes" dels seus productes i incrementar el seu valor afegit.

 

Evitar "cremar" la marca

De l'altra banda, però, evitar la "banalització" de la marca i garantir-ne el seu "bon ús" es converteixen, a partir d'aquest moment, en els grans objectius de les entitats promotores. No en el sentit d'actuar com a "policia" per evitar que alguns productors puguin incórrer en pràctiques fraudulentes o comercialment poc ètiques, fenomen davant dels quals, apel·len a la "responsabilitat social empresarial". Tot i això, el comitè avaluador sí que podrà sancions econòmiques o expulsar empreses que no compleixin els requisits assumits, d'acord amb el reglament, en la revisió prevista als tres anys.

En aquesta línia, el gerent de la Cambra de Comerç de Tortosa, Francesc Minguell, ha subratllat la necessitat de fer un "acompanyament" i "assessorament" a les empreses interessades a acreditar-se per garantir el "bon funcionament" de la marca amb un "argumentari per defensar-la". "Pel sol fet de posar la marca les empreses no vendran més", ha recordat. Argumenta que, en alguns casos, i en funció de les característiques d'alguns mercats internacionals o de les pròpies característiques dels articles, algunes empreses no tindrien la necessitat de posar la marca a tots els seus productes. "Hem de vetllar per aquest bon ús de la marca perquè tots sortim guanyant. Podem cremar la marca en tres anys i rebre un advertiment de la Unesco", ha avisat.

Comentarios
Multimedia Diari