Les excavacions a la Ferradura d'Ulldecona consoliden la muralla de tancament

Finalitza la novena campanya

19 mayo 2017 15:40 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La novena campanya d’excavacions al jaciment de la Ferradura-els Castellets, situat al municipi d’Ulldecona i datat durant la primera edat del ferro (fa 2.600 anys), ha permès consolidar la muralla o mur de tancament i contenció que envoltava l’assentament seguint l’orografia de la muntanya on està ubicat.

El Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica (GRAP) de la Universitat de Barcelona que realitza la campanya s’ha centrat també en treure enderroc dels àmbits 4 i 6, sobretot, per així arribar fins a la roca mare i determinar-ne les seues dimensions. "En l’àmbit 6 s’han trobat les restes d’un possible forn", manifesta al Diari la directora tècnica de la campanya, Laia Font. Les habitacions o àmbits tindrien una alçada de dos pisos i el jaciment consta d’un total de nou àmbits, alguns dels quals encara estan per excavar. Enguany, per primera vegada, el GRAP ha pogut disposar de dues setmanes per realitzar les excavacions, en les campanyes anteriors només disposava de set dies.

L’equip que investiga a la Ferradura està format per onze persones. Majoritàriament, es tracta d’estudiants de les universitats catalanes i de Castelló.

El GRAP reprendrà, a l’estiu, les intervencions anuals a Sant Jaume-Mas d’en Serrà (Alcanar), que els arqueòlegs consideren el "centre polític" de l’anomenat Complex Sant Jaume, a la part catalana del riu de la Sénia.

El Complex Sant Jaume, el formarien la Moleta del Remei i Sant Jaume-Mas d’en Serrà, junt a la Cogula, la Ferradura i el Castell d’Ulldecona. Tots cinc són contemporanis (segle VII abans de Crist) i els van cremar al mateix temps, el que ha permès recuperar-ne bona part del material que hi havia en el moment de l’incendi. La Ferradura seria un lloc de guaita de les vies de pas per la Foia d’Ulldecona, s’hi han trobat restes d’àmfores fenícies, ceràmica a mà i pesos de teler. El desnivell sobre el qual està situat és la principal particularitat de la Ferradura i permet estudiar el sistema d’anivellament que es feia servir a la primera edat del ferro.

Comentarios
Multimedia Diari