Les farmàcies fan prevenció del consum de cànnabis

El Col·legi Oficial de Farmacèutics edita un tríptic on alerta dels riscos i programa una jornada formativa a Tortosa per als professionals ebrencs

18 octubre 2018 09:19 | Actualizado a 20 octubre 2018 15:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els farmacèutics de les Terres de l’Ebre treballen en la prevenció del consum de cànnabis al territori. Així, el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona ha editat un tríptic informatiu, on s’adverteix dels riscos d’aquesta droga, i ha programat una jornada de formació als professionals el proper 25 d’octubre a Tortosa. Sota el títol de ‘Cànnabis, és una droga. Et formem per intervenir’, la jornada, que tindrà lloc a la seu del Col·legi a la capital del Baix Ebre (passeig de l’Ebre, 24) pretén formar i donar les eines al farmacèutic «per poder fer una prevenció primària envers el cànnabis i detectar el seu abús des de la farmàcia comunitària», explica Èlia Esteve, vocal de Promoció i Docència del Col·legi de Farmacèutics de Tarragona. 

Després d’aquesta sessió, «els farmacèutics estaran formats i preparats per poder informar i assessorar les famílies sobre el consum d’aquesta droga, i fins i tot detectar casos i poder derivar-los als professionals adients», remarca Esteve. Aquesta iniciativa s’emmarca dins del conjunt d’activitats que duu a terme el Grup de Treball  del COFT ‘Prevenció en drogues des de la Farmàcia Comunitària’, que està format per farmacèutics comunitaris i compta amb les col·laboracions externes de professionals dels equips de prevenció de l’Ajuntament de Tarragona i Reus, de Medicina forense Jutjats de Tarragona i de la Clínica Terres de l’Ebre. 

«El grup de treball neix amb la voluntat d’estudiar l’estat de situació de les drogues que poden esdevenir un problema actualment, quines són les tendències, les drogues top ten i els perfils de consum», exposa Cristina Guzman, una de les farmacèutiques que en forma part. 
Informació a les famílies

A més, s’ha editat un tríptic explicatiu sobre el cànnabis per tal d’augmentar la percepció de risc d’aquesta droga entre la població.
El tríptic, que ja es pot trobar a les farmàcies de les Terres de l’Ebre i tota la província, està enfocat principalment a mares i pares de fills menors d’edat, amb un apartat específic de consells a les famílies sobre com prevenir el consum de cànnabis entre els joves. 

També inclou informació general sobre els efectes psicoactius i a llarg termini d’aquesta droga, formes de consum i un capítol que adverteix del risc de les interaccions del cànnabis amb el tabac, els medicaments i altres drogues com l’alcohol. 

Per últim, s’explica l’ús terapèutic d’aquest i s’ofereixen webs i aplicacions (apps) d’utilitat, així com informació sobre el test de marihuana, una prova de detecció qualitativa immediata de marihuana en orina.

Segons l’enquesta del projecte Planet Youth realitzada l’octubre de 2015, el cànnabis és la quarta droga més consumida entre els adolescents de la província de Tarragona, per darrere de l’alcohol, les cigarretes i les pipes d’aigua. Concretament, gairebé un de cada quatre joves de la demarcació ja l’ha provat tres vegades o més als 15/16 anys. 

L’edat mitjana d’inici del consum de cànnabis es troba en els 14,6 anys, concretament, 14,5 en els homes i 14,7 en les dones. Entre els estudiants de secundària (de 14 a 18 anys), el consum ha anat a l’alça. Així, si l’any 1994 un 26,8% l’havia provat una vegada a la vida, l’any 2016 aquesta xifra ja pujava al 31,1%.

Comentarios
Multimedia Diari