Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Les generalitats catalana i valenciana crearan el Parc Cultural del riu Sénia

Es treballa per protegir  elements d’interès històric i etnològic com antics ponts, molins, sèquies i pesqueres

Maribel Millan

Whatsapp
El Molí de l'Hospital. Foto: Joan Revillas

El Molí de l'Hospital. Foto: Joan Revillas

El riu Sénia, frontera natural entre Catalunya i la Comunitat Valenciana, és també ara punt d’interès i col·laboració de les dues administracions.  Les generalitats catalana i valenciana treballen per crear al voltant del riu un Parc Cultural o espai d’interès etnològic conjunt, on es protegiran els ponts, molins i altres elements d’interès. Un projecte que se suma al que impulsa també la Mancomunitat de la Taula del Sénia i els deu municipis catalans i valencians de la riba del riu, per crear un itinerari turístic des del Port on naix fins a la mar Mediterrània on desemboca. 

Representants de les conselleries de cultura catalana i valenciana s’han reunit aquesta setmana a Vinaròs amb membres de la Taula del Sénia, membres de la Comissió del Patrimoni de les Terres de l’Ebre  i alcaldes de la zona per tal de començar a treballar en la protecció dels elements del riu. Es tracta de ponts històrics com els dels Estretets, de les Caixetes,  l’Olivar, Malany o Sant Pere; antics molins com el de Noguera, de Canet i la Vella (tots tres de titularitat municipal), i també de privats com el  molí Nou, molí l’Hospital, complex de Malany, el Martinet, molí de Sant Pere o  molí de l’Abat, així com pesqueres, sèquies i altres elements d’interès, situats als termes municipals de la Sénia, Ulldecona i Alcanar per la part catalana, i a la Pobla de Benifassà, Canet lo Roig, Rossell, Sant Jordi, Sant Rafel del Riu, Traiguera i Vinaròs per la valenciana. 

El treball conjunt de les dues generalitats sorgeix de l’anomenada Declaració de Palma, per la que els governs català, valencià i balear s’han compromès a col·laborar, començant per  qüestions culturals i de patrimoni. I és fruit també de la feina que durant els darrers anys ha dut a terme la Mancomunitat de la Taula del Sénia, nascuda precisament per impulsar projectes comuns a banda i banda del riu. 

Un d’aquests projectes, complementari al Parc Cultural, serà el camí turístic que s’habilitarà des del naixement fins a la desembocadura del Sénia, passant pels deu pobles que banya. Segons detalla al Diari la gerent de la Mancomunitat, Tere Adell, el projecte ja està llest i les obres podrien començar a finals d’any. Així, s’està a l’espera de rebre diverses subvencions «per poder arrencar», explica. L’itinerari es podrà fer a peu o en bicicleta. Anirà passant per tots els termes municipals; en alguns punts es desdoblarà per les dues ribes i en diversos municipis s’ampliarà el seu recorregut per a arribar a altres punts d’interès turístic. 

Temas

Comentarios

Lea También