Les generalitats catalana i valenciana crearan el Parc Cultural del riu Sénia

Es treballa per protegir  elements d’interès històric i etnològic com antics ponts, molins, sèquies i pesqueres

12 julio 2017 18:24 | Actualizado a 13 julio 2017 18:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El riu Sénia, frontera natural entre Catalunya i la Comunitat Valenciana, és també ara punt d’interès i col·laboració de les dues administracions.  Les generalitats catalana i valenciana treballen per crear al voltant del riu un Parc Cultural o espai d’interès etnològic conjunt, on es protegiran els ponts, molins i altres elements d’interès. Un projecte que se suma al que impulsa també la Mancomunitat de la Taula del Sénia i els deu municipis catalans i valencians de la riba del riu, per crear un itinerari turístic des del Port on naix fins a la mar Mediterrània on desemboca. 

Representants de les conselleries de cultura catalana i valenciana s’han reunit aquesta setmana a Vinaròs amb membres de la Taula del Sénia, membres de la Comissió del Patrimoni de les Terres de l’Ebre  i alcaldes de la zona per tal de començar a treballar en la protecció dels elements del riu. Es tracta de ponts històrics com els dels Estretets, de les Caixetes,  l’Olivar, Malany o Sant Pere; antics molins com el de Noguera, de Canet i la Vella (tots tres de titularitat municipal), i també de privats com el  molí Nou, molí l’Hospital, complex de Malany, el Martinet, molí de Sant Pere o  molí de l’Abat, així com pesqueres, sèquies i altres elements d’interès, situats als termes municipals de la Sénia, Ulldecona i Alcanar per la part catalana, i a la Pobla de Benifassà, Canet lo Roig, Rossell, Sant Jordi, Sant Rafel del Riu, Traiguera i Vinaròs per la valenciana. 

El treball conjunt de les dues generalitats sorgeix de l’anomenada Declaració de Palma, per la que els governs català, valencià i balear s’han compromès a col·laborar, començant per  qüestions culturals i de patrimoni. I és fruit també de la feina que durant els darrers anys ha dut a terme la Mancomunitat de la Taula del Sénia, nascuda precisament per impulsar projectes comuns a banda i banda del riu. 

Un d’aquests projectes, complementari al Parc Cultural, serà el camí turístic que s’habilitarà des del naixement fins a la desembocadura del Sénia, passant pels deu pobles que banya. Segons detalla al Diari la gerent de la Mancomunitat, Tere Adell, el projecte ja està llest i les obres podrien començar a finals d’any. Així, s’està a l’espera de rebre diverses subvencions «per poder arrencar», explica. L’itinerari es podrà fer a peu o en bicicleta. Anirà passant per tots els termes municipals; en alguns punts es desdoblarà per les dues ribes i en diversos municipis s’ampliarà el seu recorregut per a arribar a altres punts d’interès turístic. 

Comentarios
Multimedia Diari