Les inspeccions de l'ACA no han detectat fuites de mercuri a l'Ebre

L'ACA va detectardos incidents en la qualitat de l'aigua el 2013 per les obres de descontaminació que no van ser verificades

19 mayo 2017 22:35 | Actualizado a 22 mayo 2017 17:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El conjunt d’inspeccions realitzades per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) en els últims quatre anys no han detectat cap abocament o fuita de mercuri a la zona de la planta química d’Ercros a Flix que hagi alterat la qualitat del riu.

És la principal conclusió de l’informe signat pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, a resposta de les preguntes de la diputada ecosocialista Hortènsia Grau.

Les dues últimes fan referència a les inspeccions realitzades els últims anys per l’ACA a la planta química i si s’han detectat indicis de vessaments o fuites per sobre les límits. Vila respon que es van realitzat 9 inspeccions el 2011, 2 el 2012, 2 el 2013 i 3 al 2014 amb presa de mostres de l’abocament d’aigües residuals de la planta. En tots els casos, s’afirma, «s’ha constatat el compliment dels límits establerts per als diferents paràmetres de l’autorització d’abocament de la planta». No obstant això, continua, s’han detectat dos incidents, aliens a Ercros, i vinculats amb les obres de descontaminació que van afectar la qualitat de l’aigua, afirma l’informe.

Requeriment

El 17 de juny de 2013, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre va efectuar una inspecció amb presa de mostres de l’abocament de la indústria, amb un resultat de mercuri inferior als límits permesos, «cosa que demostrava la regularització de la situació».

Arrel de les inspeccions i analítiques derivades d’aquests incidents, el 19 de juliol de 2013 –molt pocs mesos després d’iniciar les obres d’extracció dels llots– l’ACA va requerir a Ercros un informe sobre les causes de l’episodi de contaminació detectat.

La química va respondre que havia efectuat una «verificació de la zona sense detectat cap anomalia». El requeriment va ser arxivat per l’ACA l’octubre de 2013.

Al marge de les inspeccions periòdiques a la planta, existeix un segon mitjà de control, una xarxa de control del medi en continu reforçada arran dels treballs de descontaminació.

La xarxa disposa de punts control en continu en tres punts, Flix, Ascó i Campredó.

L’informe de Santa Vila conclou que «en cap moment» s’han observat valors per sobre «del límit de detecció».

Comentarios
Multimedia Diari