Les irregularitats del clima afecten cada cop més la temporada de bolets

Des de l’Associació Micològica de les Terres de l’Ebre Bitxac apunten que la temporada d’enguany al massís del Port  s’ha avançat gairebé un mes respecte a les dates habituals, tot i que actualment es troba parada per la falta de pluges

08 octubre 2018 09:17 | Actualizado a 11 octubre 2018 11:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les condicions d’un clima mediterrani com el que hi ha al massís del Port i les variacions del canvi climàtic provoquen que cada any augmenti la irregularitat en la temporada de bolets.

Gràcies a les tempestes localitzades del mes d’agost i a les pluges de setembre, enguany la temporada ha començat més prompte de l’habitual, avançant-se gairebé un mes respecte als anys anteriors. Normalment, la temporada a les Terres de l’Ebre, al massís del Port, arrenca cada any cap al Pilar (12 d’octubre). En canvi, enguany, al setembre, ja es va poder recollir una bona quantitat de bolets.

Aquesta és una zona de massís calcari on es desenvolupen moltes espècies de bolets, entre elles el rovelló –el més típic–, el camagroc, la moreneta o el bitxac. Els rovellons i, en especial els camagrocs, van ser les espècies que més van recollir el mes passat.

Enguany la temporada ha començat prompte i forta, però actualment està parada. Des de fa aproximadament uns 10 dies ha deixat de ploure, encara fa calor i bufa el vent amb intensitat. Com apunta el president de l’Associació Micològica de les Terres de l’Ebre Bitxac, Joan Moisés, «la temporada està stand by, estem en espera que torni a ploure aquesta setmana».

Moisés explica al Diari que, si durant aquesta setmana que encetem avui, tornen les pluges, la temporada es podrà reactivar a partir del 12 d’octubre i allargar-se fins al novembre (tornant a les dates habituals). El massís del Port és una zona de bolets tardana i la collita s’acaba amb l’arribada de les primeres gelades hivernals.

Però en aquest cas, si no arriben les pluges de nou, «es quedarà una temporada molt curta», segons apunta Moisés. El president de l’associació ebrenca comenta que amb la situació actual, no necessiten pluges abundants ni molt seguides, «amb 30-40 litres seria suficient per acabar la temporada de forma gratificant», apunta Moisés, qui afegeix que «no està sec del tot el terreny, però falta una mica de precipitació».

Actualment el dia ja és més curt, tot i que encara fa calor les temperatures ja no són altes i, tot i que ha bufat una mica el vent, les condicions són prou favorables per reactivar el creixement dels bolets, sempre que tornin a haver-hi pluges.

L’última temporada ‘normal’, segons explica Moisés, va ser fa quatre anys. Un any en què va ploure molt a l’agost, i després les pluges es van anar mantenint; una situació que afavoreix els amants dels bolets, els restauradors i tots aquells que es dediquen a recollir-los. Però des de ja fa uns anys la situació és cada cop més irregular. L’any passat la temporada va ser «terrible, en el mal sentit», recorda Moisés, qui afegeix que aquesta, en un primer moment ha començat molt millor, però falta veure com continuarà.

Comentarios
Multimedia Diari