Les lletres catalanes renaixen a l'Ebre

Cada mes de maig Móra d’Ebre es converteix en la capital de la literatura catalana amb Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc

25 mayo 2018 09:04 | Actualizado a 27 mayo 2018 15:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les Terres de l’Ebre són un dels àmbits territorials amb més catalanoparlants de Catalunya. Sembla lògic, per tant, que a una de les capitals ebrenques, Móra d’Ebre, des de fa quinze anys se celebre una fira dedicada a la literatura ebrenca i, des de fa onze, una mostra d’espectacles basats en obres i autors de la literatura catalana

Durant tots aquests anys tant la fira com la mostra han fet una important tasca de divulgació de la literatura i de foment de la llengua i de la lectura, entre els més joves i els més grans. Només un mes després de Sant Jordi, els llibres i la llengua catalana es tornen a citar entre els que estimen la cultura, aquest cop per gaudir-la lluny de les abarrotades Rambles o de les massives signatures d’autors i prop del riu Ebre i dels seus escriptors, un paradís en calma que de mica en mica va trobant i se li va reconeixent la transcendència que mereix.

La fira d’espectacles Litterarum, inaugurada ahir, programa enguany i fins aquest diumenge gairebé trenta actuacions en 13 espais diferents. Molts dels quals d’alt valor patrimonial local i comarcal, com ara el castell dels Entença o el nucli antic, i altres de gran bellesa paisatgística, amb el riu Ebre com a eix central de la proposta artística. 

Aquesta fira es caracteritza per generar una simbiosi creativa entre literatura i arts escèniques, ja que promou obres de qualsevol disciplina de les arts de l’espectacle (recitals, música, teatre, dansa...) basades en textos literaris escrits originàriament en llengua catalana i que no han estat concebuts originalment per a l’escena. 

Així, Joan Brossa, Joana Raspall, Montserrat Roig, Sònia Moll, Enric Casasses, Artur Bladé, Josep Pla, Pere Quart, Joan Maragall o Vicent Andrés Estellés, són alguns dels escriptors els textos dels quals han inspirat artistes com Roger Mas, Tomàs de los Santos, Joma, Òscar Intente, Alessio Arena, Borja Penalba, Meritxell Gené, Maria Mauri o el Grup Macedònia, presents en aquesta edició de Litterarum.

Per veure la programació a detall i conèixer els espectacles que es podran veure es recomana visitar la web www.litterarum.cat.

Paral·lelament al Litterarum, que enguany assoleix l’onzena edició, a Móra d’Ebre també se celebra la Fira del Llibre Ebrenc, que enguany compleix 15 anys. Es tracta de l’única fira professional de tota la demarcació de Tarragona centrada en el món professional del llibre i la literatura i s’ha convertit en un segon Sant Jordi a Móra d’Ebre, la Ribera d’Ebre i les Terres de l’Ebre, dedicat exclusivament als autors d’aquestes comarques, així com als llibres que fan referència al territori. 

Més de 2.000 títols
El visitant podrà trobar més de 2.000 títols d’autors ebrencs o de temàtica ebrenca exposats en una gran carpa de 150 m2 convertida en llibreria que enguany canvia d’ubicació i s’instal·la a la plaça de Dalt, més cèntrica i visible, segons apunta l’organització.

En aquesta llibreria única, coordinada per l’Institut Ramon Muntaner i les llibreries de referència de la fira, que enguany passen a ser quatre (Bassa de Móra d’Ebre, Viladrich de Tortosa, Guaix d’Amposta i El Núvol de Móra la Nova), també es poden adquirir obres dels escriptors que han inspirat els espectacles de Litterarum. Fins diumenge, més de trenta autors presentaran i signaran llibres.

Al voltant de les dues fires també se celebren altres actes com un concurs de relats curts, una jornada per a professionals o accions per al foment del llibre ebrenc a les biblioteques escolars.

Internacionalització

En una aliança entre l’Ajuntament de Móra d’Ebre i l’Institut Ramon Llull, amb el suport del Patronat de Turisme de les Terres de l’Ebre de la Diputació de Tarragona, enguany com a novetat s’ha organitzat una Missió Cultural de membres de comunitats universitàries a l’exterior d’11 països diferents. La Missió està composta per una quinzena de membres de comunitats universitàries de fora de Catalunya escollits a partir d’una convocatòria feta per l’Institut Ramon Llull, els quals procedeixen de fins a 11 països diferents, com per exemple Rússia, Sèrbia, Polònia, Croàcia, Hongria, República Txeca, Anglaterra, França o Itàlia. El grup es troba a Móra d’Ebre des de dimecres per conèixer Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc. A més, el grup de docents, acadèmics i estudiants estrangers podran veure els espectacles i valorar si els poden programar a les seues universitats. 

Comentarios
Multimedia Diari