Les obres a la torre de la Candela treuen a la llum una cisterna del segle XII

L'Ajuntament de l'Aldea està restaurant la torre de vigia medieval i adequant una àrea de lleure en aquest emplaçament, amb un pressupost de 104.000 euros

19 mayo 2017 23:32 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les obres d’adequació d’una àrea de lleure a l’entorn de la torre de la Candela, al terme de l’Aldea, han tret a la llum un aljub o gran cisterna d’aigua del segle XII, que formaria part de l’assentament que en època medieval hi havia al voltant d’aquesta construcció de vigia de la desembocadura de l’Ebre.

La cisterna s’ha trobat dins les restes de la masia en runes de l’antiga explotació agrícola coneguda com a finca del capità o de la Palma, on hi havia també integrada la torre, i que fa quatre anys va ser donada a l’Ajuntament de l’Aldea per part del seu propietari, Carlos Alzola, segons va remarcar ahir l’alcalde del municipi, Dani Andreu.

L’Ajuntament va decidir posar en valor aquest emplaçament, dins del conjunt de torres de vigia que hi ha en aquesta zona deldelta de l’Ebre, amb l’adequació de la torre medieval i una àrea de lleure al seu voltant. La troballa de l’aljub s’ha donat en els treballs arqueològics previs que va requerir l’actuació, a càrrec de l’arqueòleg Toni Cartes.

Tant la torre de la Candela com la cisterna ara descoberta del segle XII perduren fins la segona meitat del segle XIII, segons detalla Joan Martínez, l’arqueòleg dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura a l’Ebre. «A les torres medievals hi acostumem a trobar associat un petit poblament. La troballa d’aquesta cisterna ve a demostrar que aquí també hi van viure unes famílies, encarregades del manteniment de la torre i la vigilància de l’entorn», detalla Martínez.

Els materials estudiats fins ara apunten a un assentament cristià però no es descarta que els orígens de la torre i l’assentament puguin ser andalusins, dels segles X i XI. Tot plegat s’haurà de perfilar amb l’estudi dels materials trobats (especialment ceràmiques) i la consulta de fons documentals, segons comenta Martínez.

Precisament el projecte de l’àrea de lleure, que s’està executant, preveu treure a la llum tot l’esplendor de la torre i el seu voltant, situat actualment en una zona de nus de comunicacions entre la carretera N-340, l’autopista i el riu Ebre.

El projecte, encarregat per l’Ajuntament de l’Aldea al gabinet d’Amposta M6 Arquitectura, compta amb un pressupost de 104.000 euros, dels quals 74.000 van a càrrec dels fons europeus Leader i la resta són assumits directament pel consistori.

Segons els redactors del projecte, l’objectiu és rehabilitar la torre, atorgar-li de nou la funció de punt de guaita (amb una escala per pujar a dalt) i arranjar de tot l’entorn com una àrea de lleure, amb barbacoes i també zona d’aparcaments.

Des de dalt de la Candela se senyalitzarà l’emplaçament de la resta de torres dels voltants amb les quals mantenia comunicació, com ara la del castell-ermita de l’Aldea, la de Burjasénia, la Carrova, Campredó i el castell d’Amposta. Des de dalt, també es podran observar els usos que va tenir l’emplaçament al llarg dels segles, de defensa primer i després agrícoles.

El projecte també preveu construir talussos per reduir el soroll del trànsit de les carreteres del voltant i es plantarà vegetació. Inicialment l’obra havia d’estar enllestida al març, però la troballa arqueològica ha retardat una mica els terminis i ara es preveu poder obrir l’àrea de lleure a finals d’abril.

Comentarios
Multimedia Diari