Les obres del regadiu Xerta-Sénia arrenquen a finals d’any

La consellera d’Agricultura presenta la primera fase de l’esperat projecte

07 abril 2021 16:50 | Actualizado a 07 abril 2021 16:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El regadiu del Xerta-Sénia deixarà finalment de ser una demanda històrica de la pagesia del Baix Ebre i Montsià per convertir-se en una realitat. La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, va ser ahir al territori per reunir-se amb els regants, presentar la primera fase d’actuacions i confirmar que les obres del primer sector de rec començaran a finals d’aquest mateix 2021.

Tal i com ja avançar el Diari, l’objectiu és que l’aigua arribe als primers camps de Xerta i Aldover la campanya del 2023.

D’aquesta manera culminarà un procés que va arrencar fa anys i un projecte en el que la Generalitat porta invertits ja uns 100 milions d’euros. I és que, des de fa prop d’una dècada, el regadiu compta ja amb bona part de la infraestructura principal construïda i acabada: el punt de captació al riu Ebre (al terme de Xerta), la torre d’equilibri, basses de regulació i l’adequació del nou canal (reconvertit de l’anterior que mai es va arribar a fer servir), en 24 dels 36 quilòmetres que abasta. El que falta és fer arribar l’aigua als camps i aquest és el procés que ara arrenca.

La primera taca de regadiu abasta unes 186 hectàrees. Quant a la segona (889 ha) i la tercera fase de les obres (2.447 ha), els projectes constructius finalitzaran durant aquest any 2021 i es preveu que durant l’any 2022 ja se’n licitin les obres. L’objectiu comú, fixat entre el Departament mateix, la Comunitat de Regants i les cooperatives, és que en aquestes noves fases s’hi pugui començar a regar, parcialment, l’any 2024.

Segons la consellera, «el regadiu és una estructura de país i l’hem de considerar igual d’important que la L9 del metro». Així, remarca que es tracta d’una eina per garantir la rendibilitat de l’activitat agrària i fixar la població al territori.

Pel que fa al Xerta Sénia, des de fa quatre anys es va establir un grup de treball entre la Comunitat de Regants, la Federació de Cooperatives de Catalunya i el Departament d’Agricultura per impulsar les adhesions al regadiu. Fruit d’aquest treball, s’ha aconseguit que 1.025 propietaris amb una superfície de 4.731 ha s’adhereixin al regadiu del total de les 16.480 ha que conformen la zona regable del canal de Xerta-Sénia.

S’han analitzat les àrees amb major densitat d’adhesió i s’han seleccionat tres zones per iniciar el regadiu. En la zona 1, hi ha incloses superfícies dels termes municipals d’Aldover i Xerta; la zona 2 beneficia el terme municipal de Roquetes, i la zona 3, els termes municipals de Santa Bàrbara, la Galera i Mas de Barberans.

Les actuacions previstes tenen com a finalitat implantar el regadiu d’alta eficiència en zones amb forts dèficits hídrics i períodes de sequera, «amb l’aplicació també de noves tecnologies de reg i cercant l’ús d’energies alternatives que el facin més sostenible», destaquen des de la Generalitat. L’objectiu final és que les explotacions agrícoles incrementin la rendibilitat, amb unes produccions més estables i de major qualitat, per garantir-ne la continuïtat i el relleu generacional al camp.

Els cultius que se’n beneficiaran són l’olivera, l’ametller i els cítrics, principalment en reg de suport, tot i que també es contempla el ple reg. Cal recordar, per exemple, que la producció d’una olivera en secà en aquestes terres és entre 1.500-2.000 kg/ha, mentre que en regadiu pot produir entre 6.000-10.000 kg/ha.

Comentarios
Multimedia Diari