Les pluges avancen la temporada de bolets als Ports

Després d'un cap de setmana passat per aigua, els Ports es preparen per iniciar la temporada boletaire, des de fa dues setmanes que alguns experts ja han aconseguit fer-se amb rovellons. 

23 septiembre 2019 11:59 | Actualizado a 24 septiembre 2019 11:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La temporada de bolets a les Terres de l'Ebre s'ha avançat aquesta tardor. Acostumats a esperar-nos fins a l'octubre per llençar-nos a la caça, avui ja podem anar-hi!


L' avançament, s'ha produït principalment per les pluges que hem tingut durant els últims dies d'agost i principis de setembre. Això ha originat que els nostres Ports ja produeixin tota classe d'espècies de bolets, especialment el característic rovelló.


Des que fa una setmana, les quotes més altes han obtingut ja aquest apreciat menjar, alguns boletaires es queixaven de «que el terreny encara estava massa sec», ja que les pluges encara no havien sigut suficient per refrescar la terra, seca de tot l'estiu sense precipitacions. Però això canviarà, ja que aquest cap de setmana les pluges no han abandonat les Terres de l'Ebre. A la zona dels Ports de Tortosa, les precipitacions han sigut més incipients però als Ports de Beseit han estat més significatives i repetides (el diumenge van caure 17 mm).


Parlem amb els boletaires
«Aquests primers han sortit cucats, perquè va ploure quan era lluna nova» reflexionava Nati Barreda, jubilada i experta boletaire. Encara que, relacionéssim l'art de cercar bolets més amb el gènere masculí que el femení, tradicionalment a les masies dels Ports, eren les dones qui anaven. Per a consum propi o per a vendre, «els homes feien les tasques del camp més pesades que requerien força, les dones érem qui anàvem amb les cistelles a buscar-los».


Tània Vidal i Melani Bel bromejàvem amb «hi ha bastants rovellons i molt bons, però s'han de saber buscar». Melani afegia «els llocs poc amagats, per on passa tothom n'hi ha però molt escàs». Una veïna de la Sénia, Carla Mestre, responia que a la zona de Vallibona, al Port de Beseit, aquest cap de setmana en va trobar amb abundància i a més «bons i bonics».
Sobre les espècies que s'estan trobant ara per ara Paula Pastur insistia amb «sobretot rovellons, però també hi ha algun bitxac i mataparents». Melani Bel, filava més prim i afegia: «es troben rovellons tant negral com rojal» i Carla Mestre explicava: «cabrits, crueldes i pebrassos n'he vist».


Caldrà esperar uns dies per conèixer com han anat les pluges al nostre terreny i si això es tradueix amb una collita abundant com la que estem tenint de moment.

Comentarios
Multimedia Diari