Les policies locals de Tortosa i Amposta incorporen els drons com a eina de vigilància

La de la capital del Baix Ebre valora positivament la iniciativa, que ha servit per localitzar columnes de fum o en el rescat de persones. Ara Amposta també ha format dos agents

08 octubre 2019 09:20 | Actualizado a 10 octubre 2019 09:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Policia local d’Amposta utilitzarà drons com a nova eina de vigilància a la ciutat. Dos membres de la Policia Local, un caporal i un agent, han obtingut, després d’una formació, la llicència de pilot de drons, i properament el cos es donarà d’alta com a operadora i adquirirà un nou dron a finals d’any o inici del 2020. La Policia Local ja en té un per fer pràctiques.

Com explica al Diari l’inspector en cap de la Policia Local d’Amposta, Josep Massana, les finalitats d’aquesta nova eina seran múltiples. D’una banda, tindrà una utilitat urbanística, per control d’urbanitzacions i obres il·legals. D’altra banda, també podrà servir per fer reconstrucció d’accidents amb víctimes greus, captant imatges per fer una reconstrucció posterior més acurada.

«Així mateix l’aparell podrà funcionar per al control de masses en grans esdeveniments, com en concerts o manifestacions», detalla l’inspector Massana. «I per al control de la mobilitat dins de la ciutat».

També serà un suport operatiu en els dispositius policials contra la salut pública o durant robatoris, actuacions conjuntes amb els Mossos d’Equadra. «Podrà funcionar molt bé per tenir un punt de vigilància abans d’arrencar l’operatiu».

Per a l’inspector, els drons es convertiran en l’eina del futur per als cossos policials. «Facilitaran molt les nostres tasques de videovigilància, ja que obtindrem informació al moment».

Massana considera vital aliar-se amb les noves tecnologies i aprofitar-les per treure’n profit a favor de la seguretat ciutadana.

Cal dir que la policia local d’Amposta ha increment els sistemes de vigilància en els darrers mesos, afegint les patrulles amb bicicleta durant l’estiu especialment, així com les unitats canines amb dos gossos destinats a la recerca de estupefaents, rastreig i salvament i la policia muntada especialment per a esdeveniments festius.

La Policia Local d’Amposta serà així una de les poques de la demarcació de Tarragona que emprarà aquest sistema de videovigilància, juntament amb la Policia Local de Calafell i de Tortosa.

El cas de Tortosa

La Policia Local de Tortosa empra el sistema dels drons des de la primavera del 2018, sent una de les primeres del país en utilitzar-los.

El cos no pot estar més satisfet dels resultats. «N’estem molt contents. És la tecnologia del segle XXI per a la policia del segle XXI», valora al Diari l’inspector en cap de la Policia Local, Jesús Fernàndez.

En el cas de Tortosa, el dron està una mica més destinat a operacions d’emergències especialment per actuar davant d’incendis, i en la recerca i salvament de persones, tot i que també es podrà utilitzar en operatius policials amb altres cossos.

«La iniciativa va sorgir d’un dels mateixos agents que ja tenia llicència. Ens ho va proposar i vam veure que tenia moltes possibilitats», detalla. Ara, dos agents més s’han tret la llicència per pilotar-lo i la voluntat del cos és adquirir un altre dron properament.

Un ull que tot ho veu

El dron permet, d’una banda, una immediata detecció dels incendis, així com la comprovació de si es tracta de cremes controlades o d’incendis fora del control humà.

A més, també permet fer-ne un ús per cobrir situacions d’emergències en àrees de difícil accés, facilitant les tasques d’extinció, ja que facilita una visió privilegiada dels sinistres. Pel que fa a la recerca i rescat de persones, la versatilitat del dron permet fer tasques per zones de difícil accés, en molt poc temps, donant una resposta immediata a les necessitats.

«Només amb un any ja donem per justificat tenir un dron. Ens ha sigut molt útil. Per exemple, hem detectat columnes de fum al Coll de l’Alba (finalment eren cremes), i podíem indicar als Bombers el lloc exacte», exemplifica. «També l’hem utilitzat en la recerca d’una persona que s’havia perdut al Port. N’estem molt convençuts se la seua eficàcia i després d’un any ho confirmem».

Comentarios
Multimedia Diari