Les àrees nuclears reclamen recursos a Protecció Civil per fer simulacres

L'assemblea de l'Associació de Municipis en Àrees Nuclears pacta redactar un document de queixa adreçat a Interior després que la Torre de l'Espanyol i Vandellòs no han rebut l'ajut demanat

19 mayo 2017 16:12 | Actualizado a 24 diciembre 2019 23:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC) ha decidit en una assemblea redactar un document de queixa adreçat al Ministeri d’Interior per denunciar que no inverteixen recursos materials i econòmics en donar suport als simulacres d’emergència que diversos municipis volen organitzar. La pròxima setmana, l’AMAC mantindrà una reunió amb el número 2 del ministeri per manifestar el seu malestar i reclamar solucions.

En l’assemblea s’exposà els casos de la Torre de l’Espanyol, a la Ribera d’Ebre, i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, al Baix Camp, que s’havien compromès a organitzar un simulacre d’emergència nuclear però no l’han pogut culminar per l’absència del suport necessari de la Direcció General de Protecció Civil i Emergències.

Fruit d’un acord de col·laboració entre Protecció Civil i l’AMAC, els dos municipis es van oferir a formar part de la pla pilot per a l’any 2016. Cada municipi havia d’organitzar un procés de participació ciutadana –amb la programació de xerrades amb veïns i associacions–, pas previ a la celebració d’un simulacre d’emergència amb la participació de la població.

L’alcalde de la Torre, Joan Juncà, va accedir a l’alcaldia el 2015. El municipi es situa, en línia recta, a poc més d’un quilòmetre del complex atòmic d’Ascó, raó per la qual va creure necessari formar part de la pla pilot.

Però els problemes van començar ben aviat, quan va demanar l’ajut a Protecció Civil. «Esperàvem que oferissin les classes de formació a la població però no, ells ens van informar a nosaltres –l’equip de govern i uns pocs voluntaris– i nosaltres hem hagut d’oferir les sessions».


Sense ajut ni resposta
El pla s’havia de completar amb una trobada amb tècnics i un simulacre on el veïnat havia de complir una ordre de confinament. «Des de l’agost no en sé res, no ens donen resposta, això és molt poc seriós», lamenta Juncà. «Els veïns han fet la formació i ara em pregunten la data del simulacre. No els puc donar una resposta i nosaltres quedem malament».

Com a alcalde, és el responsable del pla d’actuació municipal en emergència nuclear (PAMEN), càrrec que ha d’acceptar per llei. «En canvi, ni la Subdelegació del Govern ni Interior s’han preocupat per informar-me de res, ho he fet pel meu compte».

Vandellòs havia fet simulacres el 2012 i 2014, «i en volíem fer un el 2016 amb més implicació de la població, especialment de l’escolar», diu l’alcalde Alfons Garcia. Però el procés va quedar aturat abans de l’estiu. «Ens diuen que Protecció Civil té recursos limitats i per això no rebem el seu suport, que és imprescindible».

L’alcaldessa de Vinebre i presidenta del Consell de la Ribera, Gemma Carim, detalla que a l’assemblea s’arribà a plantejar una dimissió en bloc dels alcaldes com a responsables dels PAMEN. «No ho podem fer, està clar, però sí una carta conjunta mostrant el nostre malestar».

Gil Martí, alcalde de la Palma d’Ebre, de l’àrea d’Ascó, considera «greu» que Protecció Civil no disposi de recursos econòmics «quan estem parlant de garantir la seguretat a la població».

Comentarios
Multimedia Diari