Les residències de gent gran permetran les visites de familiars

Actualment cap dels professionals o persones usuàries de les residències de persones grans o d’atenció especial ubicats a les Terres de l’Ebre presenten símptomes relacionats amb el Coronavirus

19 mayo 2020 16:57 | Actualizado a 22 mayo 2020 10:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les Terres de l’Ebre són un dels territoris que avança més satisfactòriament en les fases del desconfinament i això permet flexibilitzar les normes dictades per l’estat d’alarma, també per als col·lectius més vulnerables. Amb l’entrada de la fase 2, proposada per al 25 de maig, s’estima que les residències de gent gran i persones amb discapacitat puguin rebre visites de familiars amb les mesures adequades. Una pràctica que ja es va iniciar en deu centres amb l’inici de la fase 1 per als malalts crònics que han patit descompensacions.

El fet no suposa una relaxació de les mesures de prevenció i protecció, ja que actualment cap dels professionals ni usuaris de les residències ebrenques tenen cap símptoma de contagi. La directora territorial de Salut a l’Ebre, Mar Lleixà, explicava que durant la fase 2 se seguiran aplicant aquestes mesures extraordinàries. «Ho hem de fer tot igual: rentat de mans, distàncies, elements de protecció, presa de temperatura prèvia. És la nova realitat de la qual estem parlant per garantir la salut d’aquestes persones més vulnerables». És per això que el protocol de les visites és clar i estricte: només podrà realitzar-les una sola persona de la família, que sempre haurà de ser la mateixa, un cop per setmana i sol·licitant cita prèvia al centre. A banda, les visites es realitzaran sota la supervisió dels professionals de cada centre perquè s’apliquin les mesures de seguretat corresponents.

«Hem de minimitzar el risc que suposaria l’entrada del virus al centre i una de les portes d’entrada podria arribar amb les visites familiars. La desescalada s’ha de portar amb la màxima prudència», explicava Íngrid Roca, delegada territorial en l’àmbit residencial a l’Ebre. A la residència Sant Miquel d’Amposta ha adaptat l’entrada per fer aquestes trobades sense que els familiars hagin d’accedir directament al centre, tenint en compte la sectorització d’espais i que se suma a totes les altres. Tot i això, serà cada centre el que marcarà el seu propi ritme de desconfinament, insistia Roca: «Als 35 centres que tenim a l’Ebre, la desescalada la marcarà la seva dinàmica, distribució i espais. Hi ha centres que no permeten fer-ho tan ràpid com voldríem i ho hem de fer amb molta cautela i seguretat».

Centres «nets» de Covid-19
Per distribuir els centres residencials, llars i pisos s’ha establert un semàfor del risc amb la col·laboració de l’Agència de Salut Pública i Metges Sense Fronteres. Els centres verds, que no tenen cap contagi i on hi ha garantits els circuits, l’aïllament i la sectorització dels espais, són els que readmeten visites; mentre que els taronja han d’acabar d’aplicar les mesures recomanades i els rojos són els que tenen usuaris o professionals contagiats. A l’Ebre hi ha 10 centres verds, mentre que els 24 restants són actualment taronja. Juntament amb els convents de religioses, al territori hi ha hagut 7 sanitaris contagiats i 16 usuaris en l’àmbit residencial. Els tests massius per usuaris i treballadors van identificar 4 usuaris asimptomàtics, dels 3.000 tests PCR realitzats, que ja van ser aïllades.

«Estem molt encoratjats i treballem per reactivar recursos, posar en marxa la maquinària perquè hi haurà la possibilitat de fer reingressos, nous ingressos i reobrir els centres de dia», va afegir Rosa Ana Fatsini, directora territorial a l’Ebre d’Afers Socials, qui afirmava que amb la col·laboració de Salut treballen per permetre el retorn d’usuaris, nous ingressos i reobrir els centres de dia.

Comentarios
Multimedia Diari