Les tempestes amb pedra causen danys a vinya, arròs, oliva, ametlles i fruita

Unió de Pagesos demana a la Generalitat una valoració ràpida i acurada de les afectacions als camps de conreu

03 agosto 2021 09:00 | Actualizado a 03 agosto 2021 09:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les intenses pluges i pedregades del cap de setmana han causat danys en diversos conreus de les Terres de l’Ebre i la plana de Lleida. Segons les primeres estimacions del sindicat agrari Unió de Pagesos, les afectacions se situarien entre el 30% i el 60% en els conreus d’arròs, olivera, ametlla, vinya i fruita dolça. També hi ha afectacions en el conreu de panís, però menors.

Al delta de l’Ebre, en plena campanya de conreu de l’arròs, les tempestes van afectar especialment la zona del Montsià, a Sant Carles de la Ràpita i el Poble Nou del Delta, dins del terme d’Amposta, on en algunes finques els danys se situarien entre el 50 i el 60 per cent. Precisament aquesta és l’època en què l’arròs està en la fase de l’espigat, un moment molt delicat del cultiu. Unió de Pagesos ha demanat als productors d’arròs que sol·licitin els peritatges de les finques aquesta mateixa setmana ja que les espigues noves que surtin no permetran veure el dany real.

Pel que fa a l’olivera, la tempesta ha afectat de manera irregular a comarques com la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, les Garrigues o l’Urgell. Pel que fa a la Terra Alta, els danys principals es concentren a Gandesa, Vilalba dels Arcs i Corbera d’Ebre, mentre que a la Ribera d’Ebre s’han detectat afectacions a Flix i la Palma d’Ebre, principalment.

En camps dels termes municipals de Gandesa i Bot les pluges i la pedra també han fet caure ametlles al terra.

En aquesta comarca hi havia especial preocupació per la vinya, arran de la proximitat de la verema. Així, segons les primeres estimacions, hi ha danys camps de Corbera d’Ebre, Gandesa, Vilalba dels Arcs i la Fatarella. En algunes finques localitzades, aquests danys poden arribar fins al 50 per cent.

Els danys en fruita dolça s’han concentrat a la zona de Gimenells, on predomina la fruita de pinyol, com al nord d’Alcarràs (Segrià), i a Tivissa i Flix, a la Ribera d’Ebre. A les Borges Blanques (Garrigues), la pedregada ha afectat pereres.

L’afectació en herbacis va tenir lloc en plantacions de panís a Gimenells i les Borges Blanques, amb trencament de fulles, tot i que caldrà esperar a la collita per conèixer el dany exacte.

A les dues comarques de les Terres de l’Ebre les afectacions als conreus poden oscil·lar entre el 30% i el 40%, tot i que segons com evolucioni el temps, l’impacte no serà tan important, especialment si fa vent sec provinent de l’Aragó (cerç), detallen des del sindicat.

Unió de Pagesos demana a la Generalitat una valoració ràpida i acurada dels danys que va provocar la tempesta, a més d’un seguiment d’aquestes afectacions «amb l’objectiu d’adequar la fiscalitat per a la pagesia que tributa dins del sistema de mòduls del l’IRPF fruit de la reducció d’ingressos causada pels danys».

Comentarios
Multimedia Diari