Más de Ebre

Les verdures i hortalisses del Delta tripliquen preus per l'onada de fred a tota Europa

De moment les baixes temperatures no han afectat les collites del territori

M.Millan

Whatsapp
Treballadors del camp collint coliflors, aquest dimecres. Foto: Joan Revillas

Treballadors del camp collint coliflors, aquest dimecres. Foto: Joan Revillas

L’onada de fred que ha afectat la majoria de països europeus ha disparat la demanda i els preus dels productes de l’horta de les Terres de l’Ebre.  En els últims quinze dies,  els preus s’han triplicat i els pagesos de l’Aldea, Camarles o Amposta no donen a l’abast per collir els seus camps de coliflors, carxofes, escaroles,  romanescos, apis o alls porros.  L’intens fred ha gelat la majoria de les produccions en països com  França, Itàlia, Alemanya o Holanda, mentre que les pluges del passat mes de novembre ja havien afectat greument les produccions de Múrcia i tot el Llevant espanyol. «Així, si a finals de desembre les nostres hortalisses es pagaven a preu de cost, en poc més de quinze dies els preus s’han multiplicat per tres»; explica al Diari el president de la Cooperativa Agrícola de l’Aldea, Miguel Carles. En el cas de la coliflor, un dels principals productes de l’horta del Delta de l’Ebre per aquestes dates, el preu per peça al pagès ha passat d’uns 25 o 30 cèntims, a superar l’euro. 
Es tracta d’una molt bona notícia per als pagesos de la zona, que en els darrers anys ha patit per uns preus baixos dels seus productes, i també per la Cooperativa Agrícola de l’Aldea, tocada des del 2011 per la fallida de la seva secció de crèdit i que treballa intensament per poder retornar els estalvis entrampats als impositors. 
«Amb tot, les produccions són les que són i no donem a l’abast de totes les comandes que tenim», explica Miguel Carles. 
Ara, l’onada de fred ha arribat també a les Terres de l’Ebre i els pagesos estan molt atents a què les gelades no afectin les seves produccions, en especial les de carxofa, l’hortalissa més sensible a la baixada brusca de les temperatures. Però  segons detalla alDiari el gerent de la Cooperativa de l’Aldea, Jordi Dolcet,   la pitjor nit va ser la de dilluns a dimarts i es va passar sense més incidències. «Els termòmetres van rondar els zero graus però el vent va ajudar a què les gelades no fossin importants i afectessin l’horta», explica. 

L’onada de fred que ha afectat la majoria de països europeus ha disparat la demanda i els preus dels productes de l’horta del Delta de l’Ebre. En els últims quinze dies, els preus s’han triplicat i els pagesos de l’Aldea, Camarles o Amposta no donen a l’abast per collir els seus camps de coliflors, carxofes, escaroles, romanescos, apis o alls porros, entre molts altres productes. L’intens fred ha gelat la majoria de les produccions en països com França, Itàlia, Alemanya o Holanda, mentre que les pluges del passat mes de novembre ja havien afectat greument les produccions de Múrcia i tot el Llevant espanyol. «Així, si a finals de desembre les nostres hortalisses es pagaven a preu de cost, en poc més de quinze dies els preus s’han multiplicat per tres», explica al Diari el president de la Cooperativa Agrícola de l’Aldea, Miguel Carles. En el cas de la coliflor, un dels principals productes de l’horta del Delta de l’Ebre per aquestes dates, el preu per peça al pagès ha passat d’uns 25 o 30 cèntims, a superar l’euro.

Es tracta d’una molt bona notícia per als pagesos de la zona, que en els darrers anys ha patit per uns preus baixos dels seus productes, i també per la Cooperativa Agrícola de l’Aldea, tocada des del 2011 per la fallida de la seva secció de crèdit i que treballa intensament per poder retornar als impositors els estalvis entrampats .

«Amb tot, les produccions són les que són i no donem a l’abast de totes les comandes que tenim», explica alDiari Miguel Carles.

Ara, l’onada de fred ha arribat també a les Terres de l’Ebre i els pagesos estan molt atents a què les gelades no afectin les seves produccions, en especial les de carxofa, l’hortalissa més sensible a la baixada brusca de les temperatures. Però segons detalla alDiari el gerent de la Cooperativa de l’Aldea, Jordi Dolcet, la pitjor nit va ser la de dimarts a dimecres i es va passar sense majors incidències. «Els termòmetres van rondar els zero graus però el vent va ajudar a què les gelades no fossin importants i no afectessin l’horta», explica.

En creixement

La situació excepcional d’aquesta campanya arriba a més en un moment de creixement de la Cooperativa Agrícola de l’Aldea. Així, enguany es preveu superar els 3 milions de volum de producció (entre quilos i peces de verdura) que es van comercialitzar l’any passat.

«Els dos objectius principals que ens plantegem són mantenir la Cooperativa per als pagesos i poder tornar els diners als impositors a partir de l’any 2018», segons expliquen els responsables de l’entitat agrícola.

Temas

  • EBRE

Lea También