Más de Ebre

L’espectacle de LaBinota, una de les novetats de la Festa del Renaixement

Maria Lombarte aposta per ‘Il Festino’, una comèdia madrigalista que descriu una història amb un «contrapunt bestial», interpretada a 5 veus

Laura Juan

Whatsapp
El cor de LaBinota és una de les moltes actuacions que es gaudiran a la festa des de demà. FOTO: J. REVILLAS

El cor de LaBinota és una de les moltes actuacions que es gaudiran a la festa des de demà. FOTO: J. REVILLAS

Il Festino, del compositor renaixentista Adriano Banchieri, és una comèdia madrigal estructurada amb 20 moviments. Es tracta d’una aposta arriscada per la dificultat de les seves «veus contrapuntístiques». I tindrà un paper destacat a la Festa del Renaixement de Tortosa de la mà del cor musical LaBinota. 

Pel que fa a la posada en escena, els personatges tampoc estan definits i de vegades la història resulta difícil d’entendre pel mateix espectador. Il Festino representa de manera musical i escenogràfica la nit de dijous de carnaval abans de sopar, amb imitacions d’animals fent un «contrapunt bestial» i amb un cant ferm. 

Després de 3 anys interpretant La Pazzia Senile del mateix autor renaixentista, el cor musical LaBinota ha decidit fer un pas endavant i endinsar-se de nou en una altra obra de Biancheri.

La terminologia madrigalista s’empra per a definir la música d’entreteniment que descriu les accions dels seus personatges i les situacions en què es veuen envoltats. L’estil madrigalista té els seus orígens durant l’època del renaixement amb elements descriptius i metòdicament expressius. Fou el mateix Banchieri un dels seus creadors. 

La seva directora, Maria Lombarte, pensa que «es tracta d’una obra amb més dificultat musical i un estil escenogràfic més visual», explica al Diari de Tarragona.

LaBinota la interpretarà a través d’una «selecció de peces curtes» amb una espectacular representació escènica a cinc veus i un acompanyament instrumental de corda i percussió. Aquest any incorporaran la viola de gamba, que és un instrument de corda assemblat al violoncel i que és comú en interpretacions musicals que s’inspiren en aquesta època. 

Il Festino compta amb la direcció escènica de Marc Chornet, qui també té un gran bagatge professional i ja ha dirigit al cor durant les seves interpretacions a les passades edicions de la Festa del Renaixement. Amb 23 cantants i l’acompanyament de 4 instrumentistes, i una escenografia brillant, el cor dirigit per Maria Lombarte interpretarà per primera vegada aquesta peça, dintre el marc de celebracions de la festa del Renaixement, els dies 19 i 20, en tres sessions de 45 minuts cadascuna. Una a les 20.00 h, l’altra a les 22.00 h i l’altra a les 00.00 h, totes elles al patí del Convent de la Puríssima. 

Del cor Flumine a LaBinota
Després de quasi 4 mesos d’assajos, els i les components del cor LaBinota ja comencen a escalfar les seves veus, a un poc més de dos dies per a la seva gran estrena. Al darrere d’aquestes interpretacions es troba una feina de coordinació, un treball amb equip, esforç i molta dedicació. 

El cor Flumine, al qui coneixem per la seva aparició al programa musical de TV3 Oh happy day!, va ser un dels cors més joves que va participar-hi. El Cor LaBinota naixia després que aquells i aquelles joves anessin creixent, no només personal, sinó també professionalment. Aquesta maduresa els ha portat a interpretar diverses composicions musicals en diferents estils. Des de música sacra, fins als ritmes més moderns.

Els dies 19 i 20 de juliol el cor LaBinota actuarà en tres sessions de 45 minuts cadascuna d’elles. A les 20.00 h, a les 22.00 h i ales 00.00 h.
Un total de 23 vocalistes i 4 instrumentistes ens traslladaran a l’època renaixentista de Banchieri, la direcció musical de Maria Lombarte i la direcció escènica de Marc Chornet. 

Comentarios

Lea También