L’extracció dels llots tòxics del pantà de Flix acabarà enguany

Al primer semestre del 2020 es preveu treure el mur, ‘reintegrar’ l’aigua estancada i desmantellar les instal·lacions

05 octubre 2019 10:52 | Actualizado a 13 octubre 2019 15:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Abans que acabi l’any es preveu haver extret tots els llots tòxics que queden a l’embassament de Flix. La societat estatal Aguas de las Cuencas Mediterráneas (Acuamed) i l’empresa encarregada d’acabar els treballs, Tragsa, confirmen que s’estan complint amb els últims terminis establerts, tot i la complexitat de l’extracció dels darrers llots contaminats existents al fons del pantà. «Els treballs s’estan realitzant amb les majors garanties mediambientals, emprant un sistema de dragatge ecològic que minimitza el traspàs de contaminació a l’aigua i amb un especial èmfasi en el control de les emissions a l’atmosfera», afirmen al Diari fonts d’Acuamed.

Així, l’extracció del material acabarà «aquest any». Després d’acabar l’extracció es faran les operacions necessàries per a reintegrar l’aigua del recinte on s’han desenvolupat els treballs a l’embassament, aixecar el mur metàl·lic de tablestaques i desmantellar les instal·lacions. Està previst que aquestes operacions es desenvolupin al llarg del primer semestre de l’any que ve.

Membres de l’equip de govern de l’Ajuntament de Flix han fet aquesta setmana una visita a les obres. Durant la visita van estar acompanyats pels responsables de la direcció de l’obra i caps de Tragsa i Acuamed, i van poder conèixer de primera mà tot el procés, que va des de l’extracció dels fangs fins el tractament dels sòlids i l’aigua.

L’alcalde de Flix, Francesc Barbero, treu importància al compliment o no dels terminis, ja que «fins ara no se n’ha complert cap», i remarca que l’important és que les obres es facin bé, «amb totes les garanties i seguretat». En aquest sentit, destaca que no s’han produït episodis de males olors com havia passat durant la primera fase dels treballs. «La posada a zero del comptador ambiental de l’embassament ha de ser un punt d’inflexió pel futur de Flix i l’Ebre», afirma l’alcalde. 

La recta final de les obres comporta la retirada de 79.300 metres cúbics de llots (entre ells 33 tones de material contaminant, dels quals gairebé un 50% és DDT), que havien quedat al fons del pantà tot i haver-se anunciat al 2015 que l’extracció ja havia finalitzat. Acuamed va rescindir el contracte a FCC i es va tornar a adjudicar a finals del 2017, ara a Tragsa, per un import de més de 44’6 milions d’euros i un termini d’execució global de 19 mesos. 

D’aquesta manera acabarà un llarg procés ple d’entrebancs que va arrencar fa més d’una dècada i en el que s’hauran extret la totalitat de les 800.000 metres cúbics de llots tòxics (amb productes químics contaminants) que hi havia dipositats al fons de l’embassament. 

Comentarios
Multimedia Diari