L’homenatge a un brigadista inicia els actes pels 80 anys de la batalla de l’Ebre

El programa de recerca de desapareguts de la Guerra Civil treballa en la identificació de 300 persones trobades en fosses

08 abril 2018 15:15 | Actualizado a 11 abril 2018 09:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Enguany es compleixen 80 anys de diversos fets clau de la Guerra Civil Espanyola, com ara la batalla de l’Ebre o la retirada de les Brigades Internacionals. A les Terres de l’Ebre es preparen diversitat d’actes per recordar tot allò ocorregut al territori el 1938. 

Ahir al poble Vell de Corbera d’Ebre es va donar el tret de sortida a aquest programa commemoratiu, amb la descoberta d’un monument en record a Robert Hale Merriman, el mític comandant del batalló Lincoln de les Brigades Internacionals.

L’acte, organitzat pels Amics del Poble Vell de Corbera d’Ebre amb el suport del Memorial Democràtic, coincideix amb els 80 anys de l’arribada del conflicte bèl·lic a la zona i de la mort de Merriman, el 2 d’abril del 1938. 

L’any passat, el Grup de Recerca de Didàctica i Patrimoni (Didpatri) de la Universitat de Barcelona va dur a terme una excavació a Corbera per intentar trobar les restes de Merriman, segons les fonts orals existents, però que nova tenir èxit.

Ahir, es va recordar la seva figura en un homenatge que va comptar, entre altres, amb la presència del cònsol dels Estats Units a Barcelona, Marcos Mandojana

Segons va explicar al Diari l’historiador i catedràtic Francesc  Xavier Hernández Cardona (Didpatri), la Universitat de Berkeley, on Merriman va ser estudiant i professor, ha mostrat l’interès per instal·lar al seu campus una rèplica del monument inaugurat a Corbera d’Ebre. 

L’entitat Amics del Poble Vell  ha programat tot un seguir d’actes, xerrades i exposicions des d’aquest mes d’abril i que culminaran entre els mesos de juliol i novembre, quan es compliran exactament els 80 anys de la batalla de l’Ebre. 

Entre altres activitats, es preveu una representació a l’església vella coincidint amb la fira Litterarum de Móra d’Ebre, o un acte solidari amb la cooperativa agrícola del municipi, segons detalla el president de l’entitat, Joan Antonio. 

També des de la Generalitat es preveu concretar un programa d’actes per recordar tant la batalla de l’Ebre com el comiat de les Brigades Internacionals, segons explica la directora general de Relacions Institucionals, Carme Garcia. 

Identificació de  desapareguts

Fent referència a la infructuosa recerca del cos de Merriman a la Terra Alta, Garcia recorda que la Generalitat continua endavant amb el programa de recerca de fosses i persones desaparegudes durant la Guerra Civil. 

Actualment hi ha localitzades més de 500 fosses arreu del territori català. «Una d’elles, a les Terres de l’Ebre, amb 150 persones», segons detalla Garcia. 

En els darrers mesos s’han pogut localitzar uns 300 cossos i s’han recollit 1.500 proves genètiques a familiars, dels vora 6.000 que ho han sol·licitat.

«La feina a partir d’ara serà encreuar les dades per tal de poder identificar algunes de les persones que van morir lluitant per les llibertats i que ara es troben en fosses comunes», afirma  la directora general de Relacions Institucionals. 

«La Generalitat manté el seu compromís i el treball iniciat amb el conseller Raül Romeva continua endavant», remarca Carme Garcia. 

Comentarios
Multimedia Diari