L'hospital de Móra d'Ebre ofereix formació als familiars dels pacients

Les infermeres donen consells per prevenir caigudes i infeccions, i expliquen com fer una correcta higiene de mans o com són els documents de l'alta mèdica

19 mayo 2017 17:24 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

M. Millan

L’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre ha posat en marxa un programa innovador de formació en seguretat clínica adreçat als familiars i cuidadors dels pacients ingressats. Quan una persona ingressa a l’hospital hi ha uns riscos afegits, com ara infeccions, caigudes, proves que no corresponen, que poden suposar un agreujament important de l’estat del malalt. Els programes de seguretat clínica treballen per evitar al màxim aquests riscos i errors, tal i com recomana l’Organització Mundial de la Salut. Habitualment es forma en aquesta matèria els professionals sanitaris, però a l’hospital de Móra d’Ebre han decidit implicar també els familiars i cuidadors dels pacients.

Des de fa mig any, un cop per setmana es programa una reunió a la qual es convida a assistir les persones que acompanyen els pacients ingressats. «Es tracta d’una xerrada en què s’expliquen aspectes importants en els quals poden ajudar els seus familiars malalts, com la prevenció de les caigudes i les infeccions, la importància del rentat de mans, la identificació activa dels pacients o els tractaments a l’alta», explica Pilar Vallano, infermera coordinadora de formació de l’hospital. Aquestes xerrades van a càrrec de les infermeres d’hospitalització Neus Adrià, Pilar Sabaté, Montse Castells i Fina Aguilà.

Així per exemple, se’ls explica quan i com s’ha d’utilitzar la solució hidroalcohòlica per netejar les mans; i també el sistema d’identificació dels pacients –amb polsera– del centre. «Hem observat que els familiars estan més atents quan s’emporten els pacients a quiròfan o a fer alguna prova diagnòstica», explica l’infermera Pilar Sabaté.

També es reparteix un tríptic amb un seguit de normes i recomanacions per prevenir les caigudes, especialment entre la gent gran, tant al centre com al domicili. Així, detalla els llocs més habituals on es produeixen les caigudes (voltants del llit, lavabo, etc.), les conseqüències més habituals (fractura de maluc, traumatisme al cap, etc.), quins són els grups amb més risc i recomanacions com ara aixecar-se pel costat més fort del cos, utilitzar calçat tancat o evitar fer activitats de la vida quotidiana després de prendre medicació sedant.

Des que es va posar en marxa la iniciativa han passat per aquesta aula de formació una cinquantena de persones, el que suposa un onze per cent dels ingressos. Un 60 per cent són homes i el 40 dones; i la meitat són la parella de la persona ingressada i el 38 per cent són fills, mentre que el 12 restant són cuidadors, segons les estadístiques del centre. La majoria s’hi interessa en els primers moments de l’ingrés, quan no han passat ni 24 hores i potser hi ha més neguits i preguntes per part dels familiars, detalla Vallano.

El programa es presentarà amb un pòster a la propera Jornada d’Infermeria, prevista per al mes de desembre.

Comentarios
Multimedia Diari