L'invasor cranc blau americà arriba a les peixateries de la Ràpita

El gran crustaci de to blavós s'ha començat a subhastar a la llotja a partir d'aquest mes i les peixateries el comencen a adquiri

19 mayo 2017 18:22 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Ahir era el primer dia en què es venia a la seva peixateria de la Ràpita quatre exemplars de cranc blau americà, una espècie invasora, d’un pes d’entre 300 i 400 grams. A les onze del matí els hi havien comprat tots. El seu preu, 12 euros el quilo.

La propietària de la peixateria Carmen, Carmen Cabana, estava sorpresa. «Jo encara no l’he provat, avui és el primer dia que el teníem i s’han venut tots. La gent diu que és molt bo, el bullen i suposo que mengen la carn amb una cocció similar a la d’un centollo (cabra o cranca) o un bou de mar».

La seva experiència mostra que aquest nou crustaci exòtic detectat al Delta l’any 2013 s’està fent un forat a les cuines rapitenques d’ençà que els pescadors el capturen amb finalitat comercial i la llotja de la Ràpita l’ha posat a subhasta a partir d’aquest mes d’agost, essent pionera a Catalunya.

El secretari de la confraria Verge del Carme, Joan Balagué, explica que a causa de la quantitat no menyspreable de Callinectes sapidus (el seu nom científic) que es capturaven van sol·licitar si es podria comercialitzar. Es van iniciar les gestions pertinents i es va comprovar que l’espècie figura fa anys en el llistat d’espècies pesqueres i aqüícoles comercials admeses a Espanya. D’aquesta manera, la Generalitat va confirmar que podien comercialitzar l’espècie.

A tall d’exemple, abans-d’ahir, dimecres, els pescadors de la confraria rapitenca en van capturar uns 10 quilos, sempre a la badia dels Alfacs, una quantitat anecdòtica dins de les 15 tones de peix que se subhasten a la llotja.

Interès dels restaurants

Coneguts restaurants rapitencs consultats pel Diari expliquen que encara no han provat el nou mol·lusc però tenen interès a fer-ho per comprovar les seves qualitats culinàries.

Així ho explica Jordi Vidal, del restaurant Can Batiste. «Avui he estat a punt d’agafar-ne per provar-lo però són dies de molta feina, al setembre en compraré i ho provarem». El xef apunta que la seva cocció i degustació pot ser similar a la d’un bou de mar, un dels grans crustacis disponibles al mercat. Un company seu li ha comentat que la carn de les femelles, quan estan ovades, és «boníssima».

Així doncs, Vidal no descarta en un futur incloure el plat a la carta del restaurant. Altres restaurants consultats, en canvi, apunten que no n’han sentit a parlar de la nova espècie i, per tant, no poden opinar del seu valor gastronòmic.

Comentarios
Multimedia Diari