Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Litterarum Móra d’Ebre, Premi Nacional de Cultura 2019

Jaume Cabré, l’editora i traductora Maria Bohigas, la compositora i intèrpret Clara Peya i l’artista Josep Ponsatí són altres dels guardonats

ACN

Whatsapp
Fotografia de família dels guardonats amb els Premis Nacionals de Cultura 2019, a Barcelona. FOTO: ACN

Fotografia de família dels guardonats amb els Premis Nacionals de Cultura 2019, a Barcelona. FOTO: ACN

El Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) va anunciar ahir els Premis Nacionals de Cultura 2019, que enguany reconeixen Litterarum Móra d’Ebre - fira d’espectacles literaris. Tanmateix, l’escriptor Jaume Cabré, l’editora i traductora Maria Bohigas, la cuinera Carme Ruscalleda, la compositora i intèrpret Clara Peya, l’artista Josep Ponsatí i la historiadora de l’art i ambaixadora a la Catalunya Nord de l’art català d’avantguarda Josefina Matamoros.

El Museu de Lleida, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i la Federació d’Ateneus de Catalunya també han estat distingits amb un Premi Nacional de Cultura, els més rellevants que atorga la Generalitat en l’àmbit cultural. La cerimònia tindrà lloc el dijous 4 de juliol al Teatre L’Artesà d’El Prat de Llobregat, a punt de reobrir les seves portes.

Els Premis Nacionals de Cultura celebren el 2019 la 44a edició i per onzè any consecutiu són concedits pel plenari del CoNCA, que actualment està format per Carles Duarte, David Albet, Mercè Gisbert, Pilar Parcerisas i Isona Passola. Com va destacar el Consell, en els premiats d’enguany hi conflueixen «l’excel·lència i la innovació, així com una visió integral del territori -de la Catalunya Nord a les Terres de l’Ebre, de Barcelona a Lleida- i una àmplia representació generacional». S’ha volgut reconèixer a «exponents de la cultura popular i també de l’avantguarda artística, i reivindiquen el paper fonamental de la dona en la vida cultural».

Llibres i espectacles

En el terreny literari, els Premis han distingit en aquesta edició l’editora de Club Editor i traductora, Maria Bohigas, i l’escriptor Jaume Cabré, autor de títols com Senyoria (1991), L’ombra de l’eunuc (1996), El sentit de la ficció (1999), Les veus del Pamano (2004) o Jo confesso (2011). 
El CoNCA també ha guardonat a Litterarum Móra d’Ebre-Fira d’espectacles literaris amb el Premi Nacional de Cultura per «construir un espai on conflueixen literatura i espectacle en totes les seves disciplines, des de les arts escèniques fins a les musicals, prenent com a eix la llengua catalana».

Els Premis Nacionals de Cultura 2019 també han recaigut en Josefina Matamoros, ambaixadora a la Catalunya Nord de l’art català d’avantguarda, ho ha fet al capdavant de projectes culturals a Perpinyà i Cotlliure i com a directora del projecte del Musée d’art moderne de Céret, i l’escultor Josep Ponsatí, amb vincles amb París i Nova York, va introduir el minimalisme escultòric a Catalunya amb les seves singulars peces inflables de dimensions monumentals integrades al paisatge.

Per reconèixer la innovació, els Premis han distingit també la compositora i intèrpret Clara Peya, «veu transgressora capaç d’hibridar la música de cambra, el jazz, el pop i l’electrònica, fidel al seu piano i compromesa amb la llibertat d’expressió en escena». La gastronomia s’incorpora enguany  amb Carme Ruscalleda, que, segons el CoNCA, és «capaç de combinar l’avantguarda i la tradició culinària del país». 

En aquesta edició s’ha guardonat tres entitats que han contribuït «a la construcció del país amb la conservació i difusió del nostre patrimoni artístic i de la nostra identitat compartida». Així, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya; la Federació d’Ateneus de Catalunya i el Museu de Lleida.

Temas

Comentarios