Litterarum Móra d’Ebre, Premi Nacional de Cultura 2019

Jaume Cabré, l’editora i traductora Maria Bohigas, la compositora i intèrpret Clara Peya i l’artista Josep Ponsatí són altres dels guardonats

21 marzo 2019 17:05 | Actualizado a 25 marzo 2019 17:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) va anunciar ahir els Premis Nacionals de Cultura 2019, que enguany reconeixen Litterarum Móra d’Ebre - fira d’espectacles literaris. Tanmateix, l’escriptor Jaume Cabré, l’editora i traductora Maria Bohigas, la cuinera Carme Ruscalleda, la compositora i intèrpret Clara Peya, l’artista Josep Ponsatí i la historiadora de l’art i ambaixadora a la Catalunya Nord de l’art català d’avantguarda Josefina Matamoros.

El Museu de Lleida, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i la Federació d’Ateneus de Catalunya també han estat distingits amb un Premi Nacional de Cultura, els més rellevants que atorga la Generalitat en l’àmbit cultural. La cerimònia tindrà lloc el dijous 4 de juliol al Teatre L’Artesà d’El Prat de Llobregat, a punt de reobrir les seves portes.

Els Premis Nacionals de Cultura celebren el 2019 la 44a edició i per onzè any consecutiu són concedits pel plenari del CoNCA, que actualment està format per Carles Duarte, David Albet, Mercè Gisbert, Pilar Parcerisas i Isona Passola. Com va destacar el Consell, en els premiats d’enguany hi conflueixen «l’excel·lència i la innovació, així com una visió integral del territori -de la Catalunya Nord a les Terres de l’Ebre, de Barcelona a Lleida- i una àmplia representació generacional». S’ha volgut reconèixer a «exponents de la cultura popular i també de l’avantguarda artística, i reivindiquen el paper fonamental de la dona en la vida cultural».

Llibres i espectacles

En el terreny literari, els Premis han distingit en aquesta edició l’editora de Club Editor i traductora, Maria Bohigas, i l’escriptor Jaume Cabré, autor de títols com Senyoria (1991), L’ombra de l’eunuc (1996), El sentit de la ficció (1999), Les veus del Pamano (2004) o Jo confesso (2011). 
El CoNCA també ha guardonat a Litterarum Móra d’Ebre-Fira d’espectacles literaris amb el Premi Nacional de Cultura per «construir un espai on conflueixen literatura i espectacle en totes les seves disciplines, des de les arts escèniques fins a les musicals, prenent com a eix la llengua catalana».

Els Premis Nacionals de Cultura 2019 també han recaigut en Josefina Matamoros, ambaixadora a la Catalunya Nord de l’art català d’avantguarda, ho ha fet al capdavant de projectes culturals a Perpinyà i Cotlliure i com a directora del projecte del Musée d’art moderne de Céret, i l’escultor Josep Ponsatí, amb vincles amb París i Nova York, va introduir el minimalisme escultòric a Catalunya amb les seves singulars peces inflables de dimensions monumentals integrades al paisatge.

Per reconèixer la innovació, els Premis han distingit també la compositora i intèrpret Clara Peya, «veu transgressora capaç d’hibridar la música de cambra, el jazz, el pop i l’electrònica, fidel al seu piano i compromesa amb la llibertat d’expressió en escena». La gastronomia s’incorpora enguany  amb Carme Ruscalleda, que, segons el CoNCA, és «capaç de combinar l’avantguarda i la tradició culinària del país». 

En aquesta edició s’ha guardonat tres entitats que han contribuït «a la construcció del país amb la conservació i difusió del nostre patrimoni artístic i de la nostra identitat compartida». Així, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya; la Federació d’Ateneus de Catalunya i el Museu de Lleida.

Comentarios
Multimedia Diari