Litterarum Móra d'Ebre segueix fent camí

La Institució de les Lletres Catalanes i el consistori ultimen un conveni per garantir la continuïtat de la fira 

27 enero 2020 07:16 | Actualizado a 27 enero 2020 07:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:


La Institució de les Lletres Catalanes i l’Ajuntament de Móra d’Ebre posaran, en els pròxims dies, «negre sobre blanc», en paraules del director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Ponsatí-Murlà, perquè Litterarum Móra d’Ebre tingui continuïtat aquest 2020 i se celebri, segons està previst, del 28 al 31 de maig.

El motiu és la signatura d’un conveni amb l’objectiu de garantir la solidesa econòmica i organitzativa de l’esdeveniment que acull la capital de la Ribera d’Ebre. La proposta, segons explica Abert Pujol, director de Litterarum Móra d’Ebre, «va arribar en finalitzar l’última edició del certamen. Evidentment, la iniciativa sorgeix perquè Litterarum Móra d’Ebre és una fira estratègica en el marc del Pla de Lectura de la Generalitat de Catalunya i per la distinció del Premi Nacional de Cultura l’any passat». 

Al respecte, Oriol Ponsatí-Murlà afirma que «tot i que l’Ajuntament de Móra d’Ebre i la Institució fa temps que col·laborem en el cofinançament i la coorganització de la fira, amb aquest conveni atorguem un caràcter institucional, estable i sòlid a aquesta col·laboració». 

Joan Piñol: «Garantir el finançament municipal de la fira va ser cabdal des del primer moment» 

Des d’aleshores i fins a la imminent signatura del document, a finals de l’any passat sortia a la llum que, a causa del pla econòmic i financer que ha de complir l’Ajuntament, podria perillar el finançament de la fira d’espectacles literaris pel que fa a l’aportació de l’administració local. 

«Els comptes municipals del 2020 contemplaven una rebaixa molt important de la partida pressupostaria per a Litterarum Móra d’Ebre», explica Albert Pujol. Una quantitat simbòlica que, segons el director de la fira, «venia a demostrar la voluntat de treballar per buscar el finançament necessari per garantir l’esdeveniment, i així ha estat». 

Al respecte, l’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol, confirma que «malgrat no haver destinat finançament en el pressupost municipal, teníem molt clar que la fira se celebraria». En aquesta línia, explica que «una altra cosa són les circumstàncies tècniques i econòmiques del moment que requerien tancar un pressupost amb uns números determinats i la solució exigia fer el que hem fet, que és treballar molt aquests últims mesos per garantir-ne el finançament». 


Així doncs, d’una banda Joan Piñol celebra la signatura del conveni amb la Institució de les Lletres Catalanes perquè «garanteix el futur de Litterarum Móra d’Ebre, tant per la participació econòmica com per l’acompanyament en l’organització», i de l’altra el batlle ratifica que per l’ajuntament «garantir el finançament municipal de la fira va ser cabdal des del primer moment i ho hem solucionat amb la participació d’un patrocinador i el suport d’altres administracions i institucions». Per últim, admet que «la celebració de Litterarum Móra d’Ebre està 100% garantida en els pròxims quatre anys». 

Al respecte, Albert Pujol afegeix que «a la resta d’agents vinculats en l’organització de la Fira del Llibre Ebrenc, que en el nou conveni quedarà com a activitat dintre del Litterarum Móra d’Ebre, i precursora de la mateixa fira, com són el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, l’Institut Ramon Muntaner, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i els mateixos llibreters que hi participen també se’ls demanarà un esforç econòmic».

Horitzó 2020-2023
Per la seva banda, el director de la Institució de les Lletres Catalanes confessa que «en tot aquest temps, no he tingut la percepció que Litterarum Móra d’Ebre estigués en perill, ni per la banda de la Institució i tampoc per l’Ajuntament, perquè l’interès en la fira hi és tot».
En relació al document, explica que «el conveni està pensat a quatre anys vista, 2020-2023, el que ens compromet tant a la Institució com a l’Ajuntament».

Pel que fa a l’aportació econòmica de cadascuna de les parts signants, Oriol Ponsatí-Murlà confirma que «la quantitat assignada per part de la Institució serà de 40.000 euros», mentre que la contribució municipal, segons Joan Piñol, «oscil·larà entre els 40.000 i 50.000 euros». «Tenim molt d’interès en què Litterarum Móra d’Ebre segueixi fent camí perquè és un esdeveniment singular a les Terres de l’Ebre amb caràcter nacional, tal com demostra la distinció del Premi Nacional de Cultura». Per la seva banda, el director de Litterarum Móra d’Ebre valora positivament «la feina que han realitzat, en els últims mesos, la Institució de les Lletres Catalanes i l’Ajuntament, perquè no ha estat fàcil».

Les dates
L’edició 2020 de la Fira d’Espectacles literaris se celebrarà del 28 al 31 de maig.

Sobre l’edició 2020 de la Fira d’Espectacles Literaris, assegura que «entrem en una nova etapa en què el conveni, que és central i troncal, enfortirà Litterarum Móra d’Ebre i li atorgarà estabilitat». Per últim, Albert Pujol celebra que aquest cop sigui «la cultura la que ha triomfat, després d’uns mesos de dubtes».

Comentarios
Multimedia Diari