Litterarum: on els llibres es fan Espectacle

Premi Nacional de Cultura. Móra d’Ebre es converteix en la capital de les lletres catalanes aquest cap de setmana

31 mayo 2019 19:46 | Actualizado a 31 mayo 2019 19:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amb l’arribada del bon temps des de fa 16 i 12 anys, Móra d’Ebre acull dos esdeveniments que s’han consolidat com una gran festa de les lletres catalanes al país: Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc.

Cal recordar que la dotzena edició de Litterarum arriba reforçada per la distinció del Premi Nacional de Cultura que atorga el Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA). 

En els 34 espectacles programats hi tenen cabuda actuacions inspirades en l’obra de grans literats catalans, com Prudenci Bertrana, M. Aurèlia Capmany, Manuel de Pedrolo, Pere Calders, Vicent Andrés Estellés, Enric Casasses, Joan Salvat-Papasseit, M. Mercè Marçal, Montserrat Abelló, Josep Carner i Joan Maragall.

Enguany tenen protagonisme especial l’escriptora Teresa Pàmies i el poeta, dramaturg i artista plàstic Joan Brossa, dos autors dels quals aquest 2019 se celebra el centenari dels naixements. 

Per això, Litterarum Móra d’Ebre els vol donar visibilitat. Així, el blues de Big Mama homenatjarà l’escriptora Teresa Pàmies, amb l’espectacle ‘Teresa Pàmies, la llengua com a ofici’, una conferència-concert amb 10 cançons. Albert Estengre i Mercè Boher hi presentaran ‘La vida escrita’, un espectacle de petit format que a partir de teatre, cançons i lectures repassa la vida de l’escriptora. 

També hi ha espectacles infantils. Per als més petits, Berta del Poblet interpretarà ‘Hola, sóc la Teresa’, una escenificació teatralitzada de la seva biografia. Al seu torn, la companyia Màgia Diver presentarà ‘Brossabadat’, una obra que barreja màgia i lectura, llibres i fantasia a través de contes i rondalles de Joan Brossa. 

La poeta Dolors Miquel i el músic Marc Egea presentaran l’espectacle ‘Un cor de carn’, un recital de poesia medieval catalana d’autors com Ramon Llull, Ausiàs March, Pere Torroella i Jordi de Sant Jordi. Els textos aniran acompanyats d’una selecció de danses medievals i improvisacions interpretades amb la viola de roda. Serà avui a les 19.30 hores, amb entrada gratuïta, a la passera del castell, un nou espai que enguany s’incorpora al programa.

Els poetes Vicent Andrés Estellés, Enric Casasses, Anna Montero i Teresa Pascual, entre d’altres, són a la base del disc ‘Geometries’, el nou àlbum de Miquel Gil, plat fort d’aquesta nit.

En total s’han programat 29 espectacles gratuïts i cinc de pagament (dels quals 14 són espectacles de teatre, 15 de música, dos de dansa, un de circ i un de màgia, a més d’una acció transdisciplinar).

Fira del Llibre Ebrenc

Paral·lelament a Litterarum, Móra d’Ebre celebra fins diumenge el seu segon Sant Jordi amb la Fira del Llibre Ebrenc, un gran aparador de les obres dels autors del territori ebrenc. De fet, és l’única fira professional de tota la demarcació de Tarragona i s’ha consolidat com a punt de trobada d’autors, llibreters, editors, lectors i públic en general al sud de Catalunya.

Sota la vela de la plaça de Dalt, s’hi exposen més de 2.000 títols en una iniciativa coordinada per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), que aporta llibres de centres d’estudis i entitats culturals, i amb la col·laboració i implicació de les llibreries de referència al territori ebrenc: Bassa de Móra d’Ebre, Viladrich de Tortosa, Guaix d’Amposta i El Núvol de Móra la Nova, aquesta darrera la única especialitzada en públic infantil i juvenil que existeix a la província de Tarragona. 

També s’hi podran adquirir obres dels escriptors que han inspirat els espectacles de Litterarum Móra d’Ebre.

Un dels trets de la fira és la seua proximitat: els visitants de la Fira del Llibre Ebrenc podran gaudir del contacte directe amb els escriptors.

Així, demà dissabte a les 16.30 hores l’organització del certamen ha programat un cafè amb l’escriptora M. Carme Roca (guardonada amb el Premi Prudenci Bertrana per la novel·la El far, ambientada a la desembocadura de l’Ebre) i l’escriptor Jesús M. Tibau.

També s’han programat presentacions d’una trentena d’autors de les Terres de l’Ebre. A la gran vela llibreria de la plaça de Dalt, s’hi habilitarà una zona per a la signatura de llibres.

Comentarios
Multimedia Diari