Llei de les oliveres monumentals: la Taula del Sénia destaca el consens assolit al Parlament per evitar l'espoli

La Mancomunitat treballa des de fa anys per preservar aquest patrimoni natural i compta amb un cens propi dels arbres

04 junio 2020 10:00 | Actualizado a 05 junio 2020 11:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Mancomunitat de la Taula del Sénia, que agrupa 27 pobres ‘fronterers’ de Catalunya, la Comunitat Valenciana i Aragó, treballa des de fa anys en la preservació de les oliveres monumentals i valora molt positivament la consecució de la llei de protecció, aprovada aquest dimecres pel Parlament de Catalunya. «És un gran dia per al territori del Sénia», afirmà la gerent de la Mancomunitat, Tere Adell, que juntament amb els alcaldes d’Ulldecona, la Sénia, Santa Bàrbara i la Pobla de Benifassà (Baix Maestrat) va fer ahir una valoració del que suposa aquesta llei i de les oportunitats que obre per al territori. 
L’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, remarcà «l’ampli consens assolit per la immensa majoria de grups parlamentaris», fet que al seu parer demostra  el treball que s’ha fet des del territori amb tots els agents implicats. «No hi ha hagut cap vot en contra, un fet impensable que passe en altres temes de debat al Parlament de Catalunya  al llarg dels últims anys», afirma. 
A parer seu, el text normatiu aprovat aconsegueix «l’equilibri necessari entre dos extrems oposats, per convertir-se en un instrument útil i per garantir el seu desenvolupament; entre els que demanaven no protegir res per continuar arrancant oliveres i guanyar diners amb el seu comerç i els que volien protegir-ho tot». 
La Mancomunitat de la Taula del Sénia compta amb un cens propi d’oliveres mil·lenàries, amb criteris idèntics als que ara ha adoptat el Parlament de Catalunya. Així, segons el seu catàleg, al tot el territori de la Taula del Sénia, hi ha 5.767 oliveres monumentals amb un perímetre de tronc igual o superior a 3,5 metres. D’aquests, 2.587 exemplars es troben a la comarca del Montsià. El municipi amb una major concentració és el d’Ulldecona, on s’hi compten 1.495 exemplars i on a més hi ha un Museu Natural d’Oliveres Mil·lenàries a la finca de l’Arión. A la Sénia n’hi ha 461;177 al terme de Godall o 198 a Freginals, entre altres poblacions. 
La feina de la Mancomunitat va aconseguir que les oliveres monumentals del Territori Sénia fossin reconegudes com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial  (SIPAM) per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació. 
Des de fa temps treballava també perquè fos possible aquesta llei de protecció que evités l’espoli a Catalunya, tenint en compte que a la Comunitat Valenciana ja disposaven des del 2006 d’una normativa pròpia. 
En aquesta tasca han col·laborat també altres entitats, organismes i particulars, com l’advocat Paco Zapater. 

Comentarios
Multimedia Diari