Llibertes, més enllà d’un col·lectiu feminista, un suport per a les dones

L’agrupació ofereix l’espai ‘Cartes anònimes’, per recollir testimonis d’agressions

26 marzo 2018 09:46 | Actualizado a 04 enero 2021 21:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Llibertes, més enllà d’un col·lectiu feminista, neix per convertir-se en un punt de suport per a la ciutadania. Amb la llibertat per bandera, l’agrupació pretén avançar cap a una societat més justa i igualitària, i a la vegada, trencar el marc binari de gènere i vincular aquest concepte de marc binari al marc opressor de l’hetereopatriarcat. 

Llibertes naix amb la voluntat de convertir-se en el refugi d’aquelles persones que no tenen veu. És per això que una de les seves iniciatives més destacades és ‘Cartes anònimes’. Es tracta d’un apartat que es pot trobar a la mateixa pàgina web del col·lectiu, «un espai destinat a recollir els testimonis de persones que han patit algun tipus de violència de gènere, o que han estat atacats pel simple fet de no formar part del que se suposa que s’ha de ser, ja siguin homosexuals, transsexuals...», explica una de les membres del col·lectiu, Assumpta Arasa. Un espai on poder explicar les seves vivències, perquè s’escolti la seva veu i, sobretot, perquè ho puguin compartir, perquè mitjançant aquest acte sàpiguen que no estan soles.

El col·lectiu Llibertes naix recentment a les Terres de l’Ebre mitjançant l’agrupació de diferents persones que, individualment, ja havien col·laborat anteriorment amb altres col·lectius feministes.

A través de diferents trobades i tallers relacionats amb el llenguatge, gènere i identitat, van adonar-se’n que realment necessitaven crear un col·lectiu, per fer-se més forts i realment poder desenvolupar la tasca que volien. A partir d’aquí, es van presentar oficialment com a Llibertes el dia 8 de març, participant en la vaga del dia de la dona.

Tot i que l’agrupació neix a les Terres de l’Ebre, la seva intenció no és limitar-se a aquest territori. «No tenim la voluntat de quedar-nos emmarcades a les Terres de l’Ebre, tenim la voluntat d’expandir-nos», assegura Arasa, qui també explica que en el projecte de cartes anònimes ja en tenen una que prové del País Valencià, i també han estat impartint cursos per la zona de Barcelona. De fet, elles es desplacen allà on hi ha una associació, entitat o centre que els demana que imparteixin els seus tallers.

Tallers de conscienciació
Llibertes organitza cursos i tallers on, de manera didàctica, intenten ensenyar i ajudar a la gent a prendre consciència de com la societat està assumint rols i llenguatges que són negatius tant per a les dones com per als col·lectius que no són, com defineix Arasa, «heteronormatius».

A més, un dels seus objectius claus és esbrinar com revertir aquests actes perjudicials. «Els nostres tallers, a banda que ens ajuden a entendre-ho, tenen una part dedicada a esbrinar quines eines podem utilitzar per revertir aquests masclismes que ens trobem habitualment pels carrers», afirma Arasa. 

L’alliberació de les dones
El nom del col·lectiu fa referència a les dones que s’alliberen, que surten de la situació d’opressió. Al·ludeix a la voluntat de trencar amb un sistema heteropatriarcal que imposa i classifica una societat on els homes estan sobre les dones. Persegueixen l’alliberament d’aquestes jerarquies. 

 

Comentarios
Multimedia Diari