Llibreria Viladrich, més de 250 anys entre llibres

Comerç local. La mítica llibreria va ser reconeguda per la Generalitat amb el Premi Nacional dels Establiments Comercials Centenaris

09 diciembre 2019 11:00 | Actualizado a 12 diciembre 2019 11:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

En un món on la majoria de continguts es llegeixen a través d’una pantalla, les llibreries són la resistència de la cultura del paper. La Llibreria Viladrich de Tortosa és un dels punts de referència de la cultura llibretera de les Terres de l’Ebre i en bona part és per ser la més antiga de tot el territori, ja que els primers propietaris fa 259 anys que van aixecar la persiana per primer cop. És per aquest motiu que la Generalitat de Catalunya els hi ha atorgat el Premi Nacional dels Establiments Comercials Centenaris.

Després de dos segles, han sigut moltes les generacions i diferents famílies les que han rebuscat entre les estanteries de la Viladrich, però també les que han apostat per agafar les regnes del negoci. L’última en agafar el relleu ha sigut Rosa Cubeles, una antiga treballadora que fa més de 46 anys que treballa a la llibreria: «Vaig entrar a treballar aquí quan tenia 14 anys. L’aprenentatge de l’ofici des de llavors ha sigut constant, primer al costat de la Pilar i després de Jordi, fins que es van jubilar. Llavors un dia decideixes fer un pas endavant i quedar-te a la llibreria per a sempre». Va ser llavors quan la llibreria Viladrich va canviar d’ubicació i va passar a ser rebatejada com La 2 de Viladrich.

En els temps que corren però, estar al capdavant d’una llibreria no és una tasca fàcil, ja que el comerç en línia ofereix amplis ventalls de catàleg i a uns preus que els negocis locals no poden igualar sense perdre benefici. Rosa Cubeles ho afirmava dient que «estem en uns temps molt complicats per a les llibreries. El que fem és intentar tenir el mateix que les grans plataformes però en petites quantitats i el que no tenim ho podem enviar a buscar».

Tot i això, hi ha qui segueix preferint comprar des del sofà de casa o mentre va a la feina, posant per sobre els beneficis de comprar per internet per sobre del que pot oferir una llibreria de carrer: les recomanacions i el tracte humà, dos elements clau per escollir una lectura. «Quan tens confiança amb el client hi ha un intercanvi entre llibreter i lector que ens permet ajudar a escollir lectures i recomanar-ne d’altres. Igual que la verdulera et fa canviar el dinar per les verdures de temporada que té més fresques, nosaltres també coneixem els llibres i podem ajudar al client a decidir-se», indica la llibretera.

Cursa de fons per la lectura

Un altre dels elements distintius d’aquesta llibreria bicentenària és la constància dels propietaris per fomentar la lectura. Ho fan rebent molts autors perquè presentin els seus llibres i organitzant tallers i activitats lectores. «Com a ciutadans hem de confiar amb el comerç de proximitat, trobar un moment per entrar a la llibreria i remenar, consultar, preguntar i fins i tot venir a les presentacions i conèixer als autors. És així com fem que la llibreria tingui vida», segueix Cubeles. Amb la intenció de seguir treballant aquest gust per la lectura, des de fa uns anys també compten amb una seu a Amposta, l’Espai Cultural Guaix, on pots comprar una agenda o prendre un cafè mentre et perds entre les pàgines d’un llibre.

Comentarios
Multimedia Diari