Lliuren 2.650 oliveres ‘solidàries’ als pagesos afectats per l’incendi de la Ribera d’Ebre

Els agricultors de les poblacions de Vinebre, La Torre de l’Espanyol, La Palma d’Ebre i Flix podran plantar arbres donats arran de la iniciativa d’una entitat social del Pla d’Urgell

28 mayo 2021 18:10 | Actualizado a 29 mayo 2021 06:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’entitat social ACUDAM va posar en marxa l’any 2019 una iniciativa solidària amb els productors afectats per l’incendi a la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià. L’associació, que treballa amb persones amb discapacitat intel·lectual, va promoure l’apadrinament d’oliveres dels seus propis vivers, amb l’objectiu de poder-les fer arribar als pagesos i pageses amb propietats cremades per aquell devastador foc.

Amb la implicació ciutadana d’arreu del país, el projecte va aconseguir l’apadrinament de 2.650 arbres. Ahir divendres, el Centre d’Empreses de Flix va acollir l’acte d’entrega de 850 oliveres als agricultors dels municipis de Flix, la Torre de l’Espanyol, la Palma d’Ebre i Vinebre. També hi van assistir representants polítics dels ajuntaments i del Consell Comarcal de la Ribera. Angelina Roure, presidenta d’ACUDAM, va destacar «la ràpida resposta de la ciutadania, que amb pocs dies es va sumar al projecte». «Això ha servit per constatar que som un país solidari», assegurà.

Així, van haver de reforçar les línies per atendre l’allau de donacions. Per cada aportació de 5 euros, el viver d’ACUDAM ha donat 3 oliveres.

En representació dels pagesos de la comarca riberenca, Paco Carrasco va agrair el suport i va invitar les institucions a continuar netejant i protegint dels boscos del territori. Precisament, Gemma Carim, alcaldessa de Vinebre i presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, va voler posar en relleu «les tasques de neteja, els arranjaments de camins i els plans d’ocupació per ajudar els pagesos tornar a posar en marxa les finques i evitar el seu abandonament».

Per a Carim, aquesta donació d’oliveres és un dels molts gestos de solidaritat que han animat a molts propietaris a no abandonar les seves terres i serviran per no oblidar. «Les veuen amb un sentiment de record. L’olivera ja és un arbre símbol i en aquest cas encara més», va remarcar la presidenta del Consell.

Precisament, el Consell Comarcal de la Ribera, en coordinació amb els municipis, ha gestionat la distribució de les oliveres entre els pagesos. Els quatre pobles ja van obrir un període d’inscripcions perquè aquells agricultors interessats puguin beneficiar-se d’aquesta iniciativa. De les 850 oliveres assignades a la Ribera d’Ebre, 400 aniran destinades al municipi de Flix (que va ser el més afectat del foc) i 150 a cada una de les altres poblacions.

Segons va explicar la presidenta de l’entitat social, la comarca del Pla d’Urgell on desenvolupen la seva tasca té una gran sensibilitat als incendis devastadors, després de perdre un veí, bomber GRAF Lleida, en l’incendi d’Horta de Sant Joan l’any 2009. Amb el foc de la Ribera d’Ebre, el Segrià i les Garrigues van sentir-se colpits «pels anys de feina i les històries» que destruïa l’incendi i de seguida es va posar en marxa aquesta campanya solidària per apadrinar oliveres i donar-les als pagesos afectats.

Comentarios
Multimedia Diari