Lluís Agut: 'La devoció per Sant Blai de la nostra gent és molt forta'

Lluís Agut és alcalde de Bot des de fa gairebé 12 anys. Parlem amb ell sobre les esperades festes majors i projectes que emprèn el poble

31 enero 2019 11:14 | Actualizado a 01 febrero 2019 10:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Des de demà fins dimecres, Bot viurà la seua Festa Major, en honor a Sant Blai, un moment de l’any molt esperat i il·lusionant per als seus veïns.

Sant Blai és la Festa Major de Bot. Quins són els actes que la caracteritzen?
Podríem dir que hi ha quatre actes típics: les dansades, les curses pedestres, les misses i les processons. La devoció per Sant Blai de la nostra gent és molt forta, n’hi ha molta. El dia de Sant Blai a la missa no s’hi cap, i després es formen unes cues llarguíssimes per adorar la relíquia. Fins i tot els joves que durant la resta de l’any no van a missa, aquell dia, encara que no hagin dormit gens, assisteixen a l’acte.

Hi ha molts xiquets al poble que es diuen Blai. 
Sí, de fa uns anys cap aquí s’està posant més. Antigament fins i tot hi havia xiquetes que es deien Blaia, però ara ja no es posa.

La Dansada és el ball local del poble?
És la nostra jota. El dia de la Candelera la ballen els quintos; el de Sant Blai, els majorals; el de Sant Blaiet, els xiquets, i el de Santa Àgueda, les dones. Enguany no tenim majorals i la ballaran també els quintos. Els majorals són persones casades, voluntàries, que paguen els actes, i el dia de Sant Blai són els protagonistes. 

I el fred del febrer a Bot no impedeix ballar a l’exterior?
No, al contrari. A l’estiu faria massa calor. La gent ho disfruta molt perquè, a més a més, per festes es poden estrenar abrics, americanes, corbates... La gent va molt mudada i ben tapada. 

També es faran focs d’artifici. 

Antigament sols es feia la traca, però els focs d’artifici són molt esperats, i tothom surt al parc a veure’ls. Cal dir també que enguany durant el moment del pregó es retrà homenatge a la nostra pubilla del 2018, Júlia Pallarés, que també va ser Pubilla Comarcal de la Terra Alta 2018, Pubilla de les Comarques Tarragonines 2018 i 2a Dama de Catalunya 2018. Hi haurà una gran representació d’hereus i pubilles de Catalunya.

Passem ara a parlar sobre projectes que àgiu emprès darrerament al municipi.
Des de fa un parell de mesos hem començat un projecte important per al nostre poble. És la urbanització (asfalt, clavegueram, llum, voreres...) de la zona de baix del poble que dona a la via verda. Ara es donarà continuïtat i es podrà unir amb el carrer Verge de la Fontcalda. El projecte s’allargarà quatre mesos més. És una inversió de 400.000 euros (el 80% arriba de la Diputació de Tarragona, el 20% de fons propis) i creiem que millorarà molt la façana del poble i de la via verda. 

Per on passen milers de turistes... Ara podran accedir millor al poble i aturar-se.
Sí. I això anirà a més i cada cop hi ha més demanda de serveis. El càmping i les cases rurals molts cops estan al màxim. També hi ha dos noves iniciatives privades d’establiments. Bot és un poble petit i l’agricultura (el vi) i el turisme són dos dels nostres pilars. Sempre s’hi ha apostat però cada cop està donant més fruits.

Comentarios
Multimedia Diari